Hallandsposten

Ukrainas arméchef varnar för ryska framsteg i öster

Ukrainas befälhavar­e Oleksandr Syrskyj varnar för att läget vid östra fronten är ”allvarligt”. Farhågorna uttalas dagen efter det att president Volodymyr Zelenskyj sagt att ryskt avancemang stoppats.

-

Arméchefen Syrskyjs analys följer efter att ha besökt två brigader i Donetskreg­ionen. Enligt Syrskyj ”blir läget stegvis allt mer komplicera­t och det finns ett hot att fiendegrup­per avancerar djupt in i våra stridsform­ationer”.

Kommentare­n om att ryska styrkor skär in i den 100 mil långa frontlinje­n i östra och södra delarna av Ukraina kommer sedan ryska styrkor meddelat de första militära framstegen på nästan ett år.

”Generellt är det operativa läget fortsatt svårt. Fienden genomför offensiva angrepp”, skrev Syrskyj på Telegram på onsdagen. Utspelet kommer i skuggan av svårighete­r att mobilisera nya soldater i Ukraina och brist på leverans av vapen och ammunition från västländer.

Syrskyj antydde samtidigt att rysk militär lider stora förluster i offensiven.

Beskedet från Syrskyj motsäger delvis president Zelenskyjs uttalanden i en intervju med ett franskt tv-bolag på tisdagen, där han sade att ryska territorie­lla framgångar ”har bromsats” och att läget är bättre nu än för tre månader sedan för

"Generellt är det operativa läget fortsatt svårt. Fienden genomför offensiva angrepp

Oleksandr Syrskyj Ukrainas befälhavar­e

den ukrainska militären.

Men Zelenskyj hotade senare med vedergälln­ing mot Ryssland sedan hans hemstad Kryvyj Rih i södra Ukraina attackerat­s, med dödsfall som följd.

Berlin kallar samtidigt till sig ledare från Frankrike och Polen för ett möte i den så kallade Weimartria­ngeln.

– Jag anser att de tre länderna har som uppgift att mobilisera övriga Europa för att få fram mer stöd, sade Polens premiärmin­ister Donald Tusk inför mötet.

USA:S president Joe Biden valde på tisdagen att sidsteppa kongressen och besluta om ett ekonomiskt nödstöd, där omkring tre miljarder kronor hittades i överblivna summor i tecknade vapenkontr­akt.

 ?? ARKIVBILD: EFREM LUKATSKY ?? Ukrainas befälhavar­e Oleksandr Syrskyj (till höger) invid president Volodymyr Zelenskyj.
ARKIVBILD: EFREM LUKATSKY Ukrainas befälhavar­e Oleksandr Syrskyj (till höger) invid president Volodymyr Zelenskyj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden