Hallandsposten

Nu kan du köpa Björn Borgs gamla racket

Sugen på att äga ett av de tennisrack­etar som togs fram för Björn Borgs räkning? Auktionsfi­rman Bukowskis auktionera­r just nu nio olika varianter.

- Tobias Österberg

För tennispubl­iken på 70- och 80-talet blev det en klassisk syn på tennisbano­rna världen över: Björn Borg med sitt hårband, randiga Fila-tröja och träracket från märket Donnay.

Just sådana Donnay-modeller går nu under klubban hos auktionsfi­rman Bukowskis.

Det ska påpekas att de nio racketarna inte kommer från Borg själv utan har tillhört hans legendaris­ke tränare Lennart Bergelin, som i sin tur efterlämna­de dem till sin son. Inget av racketarna var heller med vid exempelvis någon av Borgs fem Wimbledons­egrar eller när han vann Franska mästerskap­en.

– Man kan inte säga att det är racketar som Björn använt i specifika turneringa­r eller matcher, däremot att de här togs fram specifikt när det gäller Björns önskemål om vikt och utseende på racket. Dessa modeller har inte funnits att köpa och det är det som gör dem så intressant­a för samlare, säger Marcus Kinge, specialist på Bukowskis.

Under tisdagseft­ermiddagen var det racket som stuckit iväg mest i budgivning­en ett Fila med klassiskt lädergrepp. Högsta bud låg då på 30 000 kronor vilket kan jämföras med utropspris­et på 18 000. Att just detta racket i nuläget har högsta bud har sin förklaring, påpekar Marcus Kinge.

Björn Borg spelade som bekant i Fila-kläder, men 1977 försökte företaget övertyga svensken att lämna Donnay och även börja spela med ett racket från dem.

– Det var dock något han aldrig gjorde, så det här racket är väldigt unikt, påpekar Marcus Kinge.

Internatio­nellt sett är auktioner med sportpryla­r inte alls ovanligt och kan inbringa jättesummo­r. Ett matchanvän­t linne tillhörand­e basketstjä­rnan Michael Jordan har till exempel gått för 10,1 miljoner dollar medan Diego Maradonas matchtröja från den beryktade Vm-matchen mot England 1986 hade ett vinnande bud på 19,3 miljoner dollar.

Även från svenskt håll kan det bli en växande marknad, bedömer Marcus Kinge. Sedan tidigare har Bukowskis auktionera­t ut en overall tillhörand­es racingföra­ren Ronnie Petersson och en matchtröja tillhörand­es Zlatan Ibrahimovi­c.

– Vi ser en ökad efterfråga­n, inte bara på sportförem­ål utan även tillhörand­es rock- och musikartis­ter, säger Marcus Kinge.

Auktionen avslutas nu på söndag.

 ?? BILD: BUKOWSKIS ?? Tre av de racketar som Bukowskis auktionera­r ut.
BILD: BUKOWSKIS Tre av de racketar som Bukowskis auktionera­r ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden