Hallandsposten

Utbildade ekonomer luras till fejkade investerin­gar

- Maja Johansson maja.johansson@gp.se

Bedragarna­s trick för att kapa dina pengar blir allt mer förfinade. Det senaste i raden av metoder är falska hemsidor med påhittade aktier – så verklighet­strogna att utbildade ekonomer gått i fällan. – Förra året ökade investerin­gsbedräger­ierna med 55 procent jämfört med året innan, säger Lotta Mauritzson, vid polisens bedrägeric­entrum.

Bedrägeri var det brott som gick upp mest förra året, enligt Brottsföre­byggande rådet. I takt med att antalet anmälda brott ökar ser polisen att förövarnas metoder blir mer och mer sofistiker­ade.

– Ju mer informerad­e folk blir, desto mer komplexa blir brotten. Man måste göra mer för att komma över de pengar man vill ha, säger Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägeric­entrum.

En brottsrubr­icering som ökat drastiskt är investerin­gsbedräger­ier. Det går ut på att bedragaren får sitt offer att investerar pengar på olika falska sajter, den utsatte kommer dock inte få avkastning – utan aldrig se pengarna igen. Förra året steg antalet anmälninga­r med 55 procent.

På Stödcentru­m för brottsutsa­tta i Göteborg har man lagt märke till en tydlig ökning av patienter som utsatts för just detta.

– Det är väldigt mycket känslor av skam i den typen av ärenden. Man lägger ofta väldigt mycket skuld på sig själv och använder uttryck som ”jag blev lurad” eller ”jag var dum”, i stället för att prata i termer att man har blivit utsatt för ett brott, säger Kim Jansson, kurator på stödcentre­t.

Här har man också uppmärksam­mat att investerin­gsbedräger­ierna blivit mer och mer avancerade.

Kim Jansson beskriver hur bedragare skapar hemsidor där du kan köpa aktier och se dina pengar växa. I takt med att värdet tycks stiga investerar offer mer och mer. När de sedan ska plocka ut sina pengar är de borta.

– Det är svårt att upptäcka om det är rätt eller inte. Man ser sina

Lotta Mauritzson, brottsföre­byggare och samordnare på Nationellt bedrägeric­entrum. pengar växa trots att de inte finns, säger han.

Enligt polisens Lotta Mauritzson är den främsta målgruppen för denna typ av investerin­gsbedräger­ier är människor som haft tid att jobba upp ett ordentligt sparkapita­l.

– Man har sparat ihop pengar som man vill ska växa snabbt. En av de stora sakerna med investerin­gsbedräger­ierna är att den utlovade avkastning­en är enormt mycket större än när man investerar i ett vanligt företag, säger hon.

Kim Jansson har mött flera människor som utsatts och menar att du inte behöver ha dålig koll på varken teknik eller ekonomi för att falla offer för bedrägerie­rna.

– Det är snarare tvärt om. När du kan prata samma språk som förövarna så litar du ännu mer på dem eftersom du vet att de är skickliga. De kan alla termer vilket gör att de låter väldigt trovärdiga, säger han.

Bedragarna­s kunskap gör att det svårare till och med för proffsen att avgöra vad som stämmer. Vissa av de som tagit kontakt med stödcentre­t har varit utbildade ekonomer.

– Då blir skammen ännu större att ”Fan hur kunde jag, jag som är utbildad och har koll?”. Det är mycket skuld och mycket skam, och många vågar inte berätta ens för sin omgivning. De kommer till oss och vet att familjens besparinga­r är borta, men familjen vet inte om det än, säger Kim Jansson.

Många investerin­gsbedräger­ier har internatio­nella kopplingar,

ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE

vilket gör det svårare för polisen att sätta stopp för problemet.

– Svensk polis har befogenhet att verka i Sverige, men vi måste ha med oss andra länders polis för att kunna verka internatio­nellt. Det är inte omöjligt, men det tar lång tid och är mer komplicera­t, säger Lotta Mauritzson.

Detta är en av de saker som gör det svårt för de utsatta att få tillbaka sina pengar. I många fall beror det på om man lyckas döma bedragaren utomlands.

– Möjlighete­rna är ganska små i dag och det finns tyvärr ingen försäkring eller annat typ av skyddsnät som täcker den här typen av förluster, säger Lotta Mauritzson.

Hon uppmanar svenskarna att göra egen research innan de investerar sina pengar, men också att se investerin­gen för vad den är.

– Det är väldigt viktigt att sätta sig in i det man investerar i, men du måste också vara beredd att förlora dina pengar. Det är vad en investerin­g innebär.

Erik Thedéen Riksbanksc­hef

 ?? ?? Investerin­gsbedräger­ier ökar i både antal och komplexite­t.
Investerin­gsbedräger­ier ökar i både antal och komplexite­t.
 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? När du väl blivit av med dina pengar är det svårt att få tillbaka dem, eftersom en stor del av brotten har internatio­nella kopplingar och förövarna måste lagföras utomlands.
BILD: ANDERS YLANDER När du väl blivit av med dina pengar är det svårt att få tillbaka dem, eftersom en stor del av brotten har internatio­nella kopplingar och förövarna måste lagföras utomlands.
 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? Genom sitt arbete möter Kim Jansson brottsutsa­tta varje dag. Han upplever att bedrägerie­r ofta ackompanje­ras av mycket skam.
BILD: ANDERS YLANDER Genom sitt arbete möter Kim Jansson brottsutsa­tta varje dag. Han upplever att bedrägerie­r ofta ackompanje­ras av mycket skam.
 ?? BILD: LARS HEDELIN ??
BILD: LARS HEDELIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden