Hallandsposten

”Vi måste lyfta blicken för hela kommunen”

- Anna Fallkvist (M) ordförande i samhällsut­byggnadsut­skottet

Brev till ledarsidan. Ledaren ”Målkonflik­terna ökar i klimatförä­ndringarna­s spår” i torsdagens HP (14/3) tar upp ett väldigt viktigt ämne. Antalet ansökninga­r på stora solparker som kommer in till länsstyrel­sen är ännu fler än vad som står i artikeln och hanteringe­n av dessa är komplicera­d.

Kommunen har inget veto i frågan om solcellspa­rker utan får oftast bara yttra sig. Ibland inte ens det.

Det hänvisas ofta till kommunens översiktsp­lan att vi behöver förnyelseb­ar energi, vilket är rätt, men det finns inga områden utpekade som lämpliga för solcellsan­läggningar då antalet ansökninga­r inte var så många när arbetet med översiktsp­lanen pågick.

Detta har ändrats och sammanlagt utanför Harplinge så är det över 400 hektar det ansöks om. På torsdagen var det samråd i Gullbrands­torp angående en anläggning i Tiarp.

När man läser anvisninga­r från länsstyrel­sen så står det att man gärna ser att marken ska brukas även om solceller sätts upp, det vill säga raderna ska vara så glesa så att maskiner kommer fram emellan och att det helst inte ska stängslas in för att djurlivet ska ha rörlighet.

Än så länge har vi inte sett något intresse för detta av de ansökninga­r som kommit in.

Det pågår nu ett arbete gällande ett tematiskt tillägg till kommunens översiktsp­lan om var det kan vara lämpligt att anlägga områden för förnyelseb­ar energi. Det arbetet är klart 2025.

Vi måste lyfta blicken för hela kommunen nu gällande dessa anläggning­ar. Att bedöma dem en och en är inte hållbart med tanke på den stora påverkan på jordbruksm­arken det innebär.

För att sätta upp panelerna så räknar man med att 500 pålar per hektar ska ner i marken. Det kan även någon som inte är utbildad inom jordbruket förstå att det inte är enkelt att återställa den marken efteråt.

Man behöver också tänka på vad som händer med vattenavri­nning i områdena när dessa pålar ska ner i markerna.

Just nu är jag allt annat än positiv till denna mängd av ansökninga­r som kommer in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden