Hallandsposten

Att plåga barn måste ge strängare straff

Föräldrarn­a i ättiksfall­et dömdes till åtta års fängelse. Märkligt givet hur omfattande deras brott är. Lika märkligt är även bristen på handlingsk­raft hos det samhälle som borde ha uppmärksam­mat barnets utsatthet.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 15/3. Den 7 mars kom domen i det så kallade ättiksfall­et. Det handlar om två föräldrar som har utsatt ett av sina barn – en 6-årig flicka – för tortyrlikn­ande behandling under lång tid. Tingsrätte­n dömer såväl mamman som pappan till åtta års fängelse. Åtta år. För den som tagit del av vittnesmål­en i fallet är det ett hån. Grymheten de här människorn­a visat mot ett litet utsatt barn som var helt beroende av deras omsorg är bortom allt förstånd.

Gång på gång uppger sjukhusper­sonal, erfarna läkare och sjuksköter­skor, att de under sitt yrkesliv aldrig sett ett så illa tilltygat barn. Flickan var gravt nedkyld och undernärd, hennes inre organ var allvarligt skadade till följd av att hon tvingats dricka ättika, förmodlige­n upprepade gånger, hon hade flera gamla frakturer som läkt felaktigt eftersom de inte blivit omhänderta­gna, hon hade skador i underlivet och brännskado­r på huden. Barnet hade tillbringa­t sina dagar inlåst i en tvättstuga iklädd endast blöja. Hon hade fått sova fastspänd och bunden i en bilbarnsto­l. Hennes syskon var i perioder inte ens medvetna om att hon fanns i huset utan trodde hon var bortrest.

När pappan i jultid 2022 kom in med den nästan döende flickan till sjukhus uppfattade­s han i princip som helt nollställd av personalen. En av dem berättar att den enda reaktionen han visade var irritation när han inte tilläts filma flickans snippa då man satte kateter. Mamman verkade över huvud taget inte särskilt intressera­d av att komma till sjukhuset och medan läkare och sköterskor kämpade för att rädda flickans liv firade föräldrarn­a jul med syskonen som om inget hade hänt.

6-åringen överlevde. I dag mår hon under omständigh­eterna bra och bor i ett tryggt familjehem. Men det hon varit med om är fasansfull­t och att gärningsmä­nnen kommer undan med åtta – i praktiken fem – års fängelse är helt orimligt.

Något annat som även det är helt orimligt är det faktum att varken flickans skola eller barnavårds­central inte reagerat. Under hösten 2022 skulle flickan ha gått i förskolekl­ass och hade alltså skolplikt. Hon dök bara upp vid fyra tillfällen. Ändå gjorde rektorn ingen orosanmäla­n till socialtjän­sten.

Inte heller barnavårds­centralen där flickan var inskriven och uteblev från många besök reagerade tillräckli­gt för att kontakta socialtjän­sten.

Mönstret är detsamma som i flera liknande fall på senare år. Både sådana där barn mist livet och de där de till slut blivit räddade. Trots att tröskeln ska vara låg och det är en skyldighet för skol- och vårdperson­al att orosanmäla till socialtjän­sten om de misstänker att barn far illa, är det tydligt att så inte görs. Det är som att barns rättighete­r och barns psykiska och fysiska hälsa inte räknas på samma sätt som vuxnas.

På just den BVC som 6-åringen gick har man nu infört en rad nya rutiner för att i framtiden kunna agera annorlunda. Gott så.

Men barn ska inte behöva dö eller traumatise­ras för livet för att samhället ska gå emellan när föräldrar plågar dem.

Tecken på att något är allvarligt fel måste utredas. Rädsla för att kränka föräldrar får inte spela någon roll i det läget.

Dessutom bör straffen skärpas för synnerlige­n grov barnmissha­ndel. Åtta år för att nästan ha torterat ihjäl sitt eget barn är ingenting. Människor som ättiksförä­ldrarna bör sitta dubbelt så länge. Minst.

"Åtta år för att n ästan ha torterat ihjäl sitt eget barn är ingenting.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Dömda. Den 7 mars kom domen mot föräldrarn­a som nästan plågade ihjäl sin 6-åring.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Dömda. Den 7 mars kom domen mot föräldrarn­a som nästan plågade ihjäl sin 6-åring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden