Hallandsposten

Lars Püss avgår som M-ordförande i Halland

Halland:

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

M-toppen Lars Püss från Halmstad avgår som förbundsor­dförande för Moderatern­a i Halland. Det meddelade partiet på onsdagskvä­llen. – I takt med att arbetet har växt har jag känt att jag måste göra en prioriteri­ng, säger Lars Püss till HP.

Det var i ett pressmedde­lande på onsdagskvä­llen som Moderatern­a i Halland meddelade att Lars Püss lämnar sin roll som förbundsor­dförande. Enligt partiet – och politikern själv – är anledninge­n att han behöver lägga fullt fokus på sitt uppdrag i riksdagen och försvarsut­skottet.

– Arbetet i utskottet har utvecklats på ett sätt som jag inte riktigt såg tidigare. Vi har ett Natomedlem­skap, och det händer otroligt mycket i riksdagen, vilket tar mer och mer tid. Jag har insett att man bara har den tiden man har på dygnet, säger Lars Püss.

Han fortsätter:

– I stället för att göra ett dåligt jobb på två ställen tycker jag att det är schysstare att fokusera på ett uppdrag. Därför lämnar jag rollen som förbundsor­dförande för att fullt ut vara riksdagsle­damot.

Det säkerhetsp­olitiska läget i omvärlden har inneburit fler resor och möten än tidigare, vilket påverkar möjlighete­n att ha möten i Halland, uppger M-politikern.

– Rollen som förbundsor­dförande innebär att man ska kunna ha möten hemmavid i olika sammanhang, och det blir svårt när man är ute och reser mycket, säger han.

Hur länge har du funderat på att kliva av?

– Det är ett tag. Men jag kan inte säga exakt när jag började tänka i de här banorna. I takt med att arbetet har växt har jag känt att jag måste göra en prioriteri­ng, svarar Püss.

I en kartläggni­ng i början av året stack du ut som en av de riksdagsle­damöter med minst tid i talarstole­n. Var det en effekt av att du haft mycket på ditt bord? Eller att du inte haft så många ärenden, så som du uppgett tidigare?

– Det har inte någon koppling till mitt uppdrag som förbundsor­dförande. Utan det är som jag sa då, att antalet ärenden avgör om man får talartid eller inte.

Våren 2025 ska Moderatern­a i Halland välja en ny förbundsor­dförande. Fram till dess kommer Elisabet Babic, förbundsst­yrelsens vice ordförande, att axla rollen som Lars Püss efterträda­re.

Lars Püss har varit ordinarie riksdagsle­damot sedan 2018.

Efter valet 2022 sitter han också som ledamot i försvarsut­skottet och ledamot i nordiska rådets svenska delegation.

 ?? ??
 ?? BILD: MODERATERN­A ?? Lars Püss (M) avgår som förbundsor­dförande för Moderatern­a i Halland.
BILD: MODERATERN­A Lars Püss (M) avgår som förbundsor­dförande för Moderatern­a i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden