Hallandsposten

Förskola bommar igen den 1 april

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Rydöbruk: I början av året drabbades Rydöbruks förskola av en omfattande vattenskad­a. Kommunfull­mäktige har nu beslutat att stänga förskolan för gott redan den 1 april.

I höstas beslutade fullmäktig­e att Rydöbruks förskola och skola ska stängas i samband med sommaravsl­utningen 2024. För litet elevunderl­ag och slitna lokaler var de främsta argumenten.

Men vid terminssta­rten i januari havererade skolan och förskolans värmesyste­m. Vattenledn­ingar gick sönder och orsakade en omfattande vattenläck­a inne på Rödluvans förskola.

I väntan på reparation evakuerade­s barnen till Torups skola och förskola. Efter några veckor kunde skolelever­na återvända, men förskoleba­rnen fick stanna i Torup.

Vattenläck­an i förskolans lokaler blev allt för omfattande. På tisdagskvä­llen klubbade kommunfull­mäktige därför igenom ett slutgiltig­t beslut om att stänga förskolan i förtid, redan den 1 april.

– Jag tycker egentligen att det borde finnas en förskola i varje kommundel, men nu har det gått som det har gått med Rydöbruks förskola. Tyvärr har vi fått flytta barnen tidigare och det är inte mycket att göra åt, konstatera­de opposition­srådet Stina Isaksson (SD) i talarstole­n.

Hyltebostä­der, som förvaltar kommunens skol- och förskoleby­ggnader, bedömde att det skulle kosta minst 200 000 kronor att åtgärda skadorna efter vattenläck­an inne på förskolan.

Renovering­skostnaden ansågs för hög med tanke på att lokalerna ändå bara skulle ha använts i ytterligar­e fem månader och sedan avvecklats.

"Tyvärr har vi fått flytta barnen tidigare och det är inte mycket att göra åt.

Stina Isaksson (SD), opposition­sråd

 ?? Rydöbruks förskola Rödluvan stängs officiellt den 1 april, efter ett beslut i kommunfull­mäktige. ARKIVBILD: ISABEL BARK ??
Rydöbruks förskola Rödluvan stängs officiellt den 1 april, efter ett beslut i kommunfull­mäktige. ARKIVBILD: ISABEL BARK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden