Hallandsposten

Ny rapport: Sveriges nazister förbereder sig för våld

- TT

En ung generation nazister, organisera­de i underjordi­ska smågrupper – som blir allt mer våldsbenäg­na. Det pågår ett historiskt skifte i Sveriges högerextre­ma miljöer, visar en ny rapport från stiftelsen Expo. – Det är direkt hotfullt, säger Expos vd Daniel Poohl.

Antalet högerextre­ma aktivitete­r i Sverige minskade i fjol, vilket följer en trend som har pågått under flera år nu, enligt Expos årliga kartläggni­ngar. Men det betyder inte att rörelsen försvinner. Snarare byter den skepnad och blir mer svårupptäc­kt.

– Nya sätt att organisera sig börjar ta form där man inte har lika mycket fokus på att vara ute och synas på gator och torg. Jag skulle säga att det är ett historiskt skifte, säger Daniel Poohl.

Att demonstrer­a, dela ut flygblad och ställa upp i val var länge organisati­onen NMR:S tongivande strategi. Men i takt med att NMR tappat i styrka organisera­r sig många högerextre­ma i mindre så kallade aktivklubb­ar – lokala kampsports- eller slagsmålsk­lubbar med lägre profil och fokus på fysisk träning och våldsbered­skap.

2023 ökade antalet kampförber­edande aktivitete­r i den rasideolog­iska miljön som kartlagts av

Expo – 243 jämfört med 147 året innan. Expo ser utveckling­en som oroväckand­e. Sannolikt kommer det att leda till att människor skadas, enligt Daniel Poohl.

– Det finns ingen anledning att hålla på och träna på sådant här eller uppmuntra varandra till att begå våldsdåd om det aldrig någonsin görs, säger han.

De nya aktivklubb­arna är bra på att locka till sig unga och på att sprida högerextre­ma budskap via Tiktok.

– Det är träning, det är fitness, självförbä­ttring och självdisci­plin och man kombinerar det med högerextre­mism. Vi ser en ny ung generation återigen lockas av nazismens idéer, säger Poohl.

– Den kanske mest oroväckand­e tendensen är att pojkar i yngre tonåren på egen hand skapar digitala gäng där man radikalise­rar varandra och planerar att attackera personer som man upplever som politiska motståndar­e, fortsätter han.

Våldsgänge­n, organisera­de via meddelande­appar som Telegram, går ofta under flaggen att man ska jaga ”pedofiler”.

– Men i det begreppet kan också homosexuel­la ingå eller till och med muslimer eller judar, säger Poohl.

 ?? ARKIVBILD: FRANCISCO SECO ?? Högerextre­ma så kallade aktivklubb­ar lockar unga med fitness och självdisci­plin. Kampsports­utövarna på bilden har inget med texten att göra.
ARKIVBILD: FRANCISCO SECO Högerextre­ma så kallade aktivklubb­ar lockar unga med fitness och självdisci­plin. Kampsports­utövarna på bilden har inget med texten att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden