Hallandsposten

Natokampan­j utan svar på viktiga frågor

Nu ska staten informera svenskarna om vad det nya Natomedlem­skapet innebär. Men kampanjen kan inte svara på viktiga frågor om till exempel värnplikte­n.

- Anja Haglund Sofia Eriksson TT

Två informatio­nskampanje­r ska upplysa svenskarna om vad medlemskap­et i Nato betyder.

– Vi lämnar 200 år av neutralite­t och alliansfri­het bakom oss, säger Carl-oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, på en pressträff.

– Med denna historiska omställnin­g följer ett ansvar att säkerställ­a att den svenska befolkning­en är välinforme­rad om vad medlemskap­et innebär.

Kampanjern­a, som genomförs av MSB, startar nu. En riktas till unga personer 16–25 år, och den andra mer brett till svenskar i allmänhet.

De ska svara på frågor som ”Påverkar Nato mig?”, ”Är vår säkerhet verkligen hotad?” och ”Blir det kärnvapen i Sverige?”.

Ministern säger att det inte är fråga om politisk opinionsbi­ldning om Nato, utan saklig informatio­n.

Samtidigt är det många frågor om Nato som inte har något svar än. MSB:S kampanj kan inte svara på om värnplikti­ga, som gjort färdigt sin utbildning och krigsplace­rats i förband, kommer att tvingas att strida utomlands. På frågan om kärnvapen i Sverige beskrivs vad som gäller i fredstid, men inte i krigstid.

Hur relevant blir kampanjen?

– Det är klart att det finns detaljer som ännu inte fullt ut fått sitt detaljerad­e svar, men det förtar inte behoven av att på bredden informera om vad Nato är, säger Bohlin.

Enligt MSB vill unga gärna ha svar på frågor som handlar om dem.

För den som funderar på att göra värnplikte­n kan det vara viktigt att få svar på om man kan skickas utomlands för att strida?

– Det finns en utredning som har tittat på den frågan och det är en fråga vi kommer att återkomma till, säger Bohlin.

Enligt MSB kommer kampanjen att byggas på efterhand som ny informatio­n tillkommer.

Carl-oskar Bohlin (M) Minister för civilt försvar

Kampanjen är digital och kommer att synas på Facebook, Instagram, Snapchat och Youtube. Om den ska gå på Tiktok, den största nyhetskäll­an för många unga, är däremot inte klart än.

– Vi måste vara i ett landskap där allt vi gör blir pålitligt och trovärdigt och då måste vi väga väldigt noga var vi tillsamman­s med Försvarsma­kten väljer att gå ut aktivt, säger generaldir­ektör Charlotte Petri Gornitzka.

” Det är klart att det finns detaljer som ännu inte fullt ut fått sitt detaljerad­e svar, men det förtar inte behoven av att på bredden informera om vad Nato är

 ?? ARKIVBILD: SAMUEL STEÉN ?? MSB:S generaldir­ektör Charlotte Petri Gornitzka tillsamman­s med ministern för civilt försvar Carl-oskar Bohlin (M).
ARKIVBILD: SAMUEL STEÉN MSB:S generaldir­ektör Charlotte Petri Gornitzka tillsamman­s med ministern för civilt försvar Carl-oskar Bohlin (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden