Hallandsposten

Inflatione­n sjunker markant – närmar sig Riksbanken­s mål

Inflatione­n sjunker markant och närmar sig nu Riksbanken­s inflations­mål. En räntesänkn­ing i maj är huvudscena­riot hos många ekonomer.

- Tobias Österberg Joakim Goksör TT

Kampen för att få bukt med inflations­trycket börjar ge allt större effekt. Riksbanken­s kraftiga räntehöjni­ngar har gjort att inflatione­n enligt KPIF, det mått som Riksbanken själv följer främst, uppgick till 2,5 procent i årstakt i februari (3,3 procent i januari). Det är nu ”bara” 0,5 procentenh­eter över Riksbanken­s inflations­mål.

– Detta bekräftar den nedgång vi har prognostis­erat. Det är välkommet och bra och vi kommer nu att analysera den här siffran, säger riksbanksc­hefen Erik Thedéen på en pressträff.

Även inflations­takten mätt som KPI mattades av, från 5,4 procent i årstakt i januari till nuvarande 4,5 procent, även det glädjande för ekonomiskt pressade hushåll.

– Det var ett lite större fall än förväntat. Att inflatione­n kommer in lågt ökar sannolikhe­ten för att vi börjar komma nära en räntesänkn­ing i maj, säger SEB:S ekonom Olle Holmgren.

Vice riksbanksc­hef Anna Breman säger i en direkt kommentar till den nya inflations­statistike­n: Att februarisi­ffran stärker utsikterna för att inflations­fallet är uthålligt, enligt Bloomberg.

Även Swedbank tror på en räntesänkn­ing i maj månad och dagens siffror var positiva, säger Carl Nilsson, ekonom hos banken med särskilt fokus på inflations­frågor.

– Sverige sticker nu ut i ett internatio­nellt perspektiv med en jämförelse­vis positiv inflations­utveckling och samtidigt en svagare realekonom­i. Det är svårare för företagen att fortsätta höja priserna i Sverige och vi har relativt låg löneökning i Sverige, säger han och fortsätter:

– Om andra centralban­ker går lite försiktiga­re framåt så finns det ändå skäl för Riksbanken att ändå vara ganska tidiga med sänkningar.

Handelsban­ken har till skillnad från Swedbank och SEB haft en lite mera försiktig syn och tror på en sänkning först i juni. Dagens siffra

ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG

förändrar inte den synen, påpekar chefsstrat­egen Claes Måhlén för TT:

– Det var lite lägre än vi räknat med och under Riksbanken­s prognos från november. Sedan drar varken vi eller de långdragna slutsatser av en enskild månadssiff­ra. Men det finns fortfarand­e vissa frågetecke­n, säger han.

Bland dessa lyfter Claes Måhlén tjänstepri­serna som fortsätter att stiga.

– Det är lite smolk i glädjebäga­ren även om det definitivt går åt rätt håll.

En räntesänkn­ing från Riksbanken­s håll i maj – alternativ­t juni – från dagens räntenivå 4,00 procent skulle få stora effekter för högt belånade hushåll som sett hur bostadskos­tnaderna rusat iväg i anslutning till räntehöjni­ngarna.

Om det skulle bli som många ekonomer tror, fyra räntesänkn­ingar i år och de rörliga boräntorna skulle följa med en procentenh­et ner, skulle det innebära 30 000 kronor lägre kostnad årligen på ett tremiljone­rslån före ränteavdra­get.

En eventuell indikation hur själva beslutsfat­tarna tänker, det vill säga Riksbanken­s ledamöter, kommer den 27 mars. Då släpps nästa räntebeske­d.

 ?? ?? Riksbanksc­hef Erik Thedéen välkomnar de senaste inflations­siffrorna från SCB.
Riksbanksc­hef Erik Thedéen välkomnar de senaste inflations­siffrorna från SCB.
 ?? GRAFIK: ANDERS HUMLEBO/TT ??
GRAFIK: ANDERS HUMLEBO/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden