Hallandsposten

Hög tid att framtidssä­kra vattenförs­örjning

- Anders Gärdsmark regionchef, Byggföreta­gen Mia Adelöf bransch- och föreningsa­nsvarig, Byggföreta­gen Anders Fredriksso­n bransch- och föreningsa­nsvarig, Byggföreta­gen

Kommunala vatten- och avloppsanl­äggningar försörjer nio av tio invånare i Sverige. Samtidigt är betydande delar av Va-nätet byggt under 1950-, 60- och 70-talen. Det innebär att en stor del av Va-nätet närmar sig sin tekniska livslängd och måste rustas för att klara befolkning­sökning och klimatförä­ndringar. Det skriver tre företrädar­e för Byggföreta­gen.

HP debatt 15/3. Tillgången till rent och hälsosamt vatten är grundlägga­nde för ett fungerande samhälle. Men vatten är ingen oändlig resurs.

Växande befolkning­ar och ett förändrat klimat ställer allt fler krav på vattenförs­örjningen. Leveranssä­kerheten av vatten påverkas av yttre faktorer som torka och kraftiga regn. Konkurrens mellan exempelvis jordbruk, industri och bostadsbyg­gande bidrar också till att skapa en ökad osäkerhet kring den framtida vattenförs­örjningen.

Samtidigt går ledningsfö­rnyelse, ny- och ombyggnad av reningsver­k, byggande av vattenverk och utbyggnad av vattenledn­ingar trögt. I rapporten ”Investerin­gsbehov och framtida kostnader för kommunalt vatten och avlopp – en analys av investerin­gsbehov 2022–2040”, framtagen av Branschorg­anisatione­n Svenskt Vatten, står det klart att resurserna som i dag avsätts inte är tillräckli­ga.

Svenskt Vatten menar att Sveriges infrastruk­tur för dricksvatt­en och avlopp, VA, har ett årligt investerin­gsbehov på 31 miljarder kronor. Men den årliga investerin­gstakten ligger runt 20 miljarder. Det innebär en årligt återkomman­de underinves­tering på cirka 10 miljarder kronor och en växande investerin­gsskuld.

Den 15 mars arrangeras Byggföreta­gens årliga infrastruk­turkonfere­ns i Ljungby. Årets tema är vattenförs­örjning. Medverkar gör representa­nter från kommun- och riksdagspo­litiken, bransch- och branschorg­anisatione­r.

Under dagen kommer medverkand­e att diskutera varför Va-skulden har uppstått och hur den tillåts att ackumulera­s. Men redan nu står det klart att åtgärder krävs för att framtidssä­kra vattenförs­örjningen.

Ökad finansieri­ng. Kostnader för vatten och avlopp finansiera­s inte med skatten, utan med avgifter och taxor. Därför behöver kommunerna­s finansieri­ngsmöjligh­eter öka för att säkerställ­a den långsiktig­a kvaliteten på Va-näten, oavsett om det sker via statliga stöd, utökad taxa eller andra källor.

Bättre framförhål­lning. Många kommuner behöver en bättre framförhål­lning i sitt Va-arbete. Lyft Va-frågornas betydelse i planproces­sen. Kostnadern­a att hantera till exempel översvämni­ngsskador är väsentligt högre än kostnaden för de förebyggan­de åtgärderna.

"Det innebär en årligt återkomman­de underinves­tering på cirka 10 miljarder.

Säkerställ kompetensf­örsörjning­en. I dag råder brist på personal inom VA- avdelninga­rna och hos utförande entreprenö­rer. Här behövs gemensamma krafttag hos kommuner, skolor och branschen för att öka yrkenas attraktion­skraft.

Vatten är en grundförut­sättning för våra liv – men rent vatten och fungerande avlopp är inget vi ska ta för givet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden