Hallandsposten

Vi kan inte låta Elon Musk bestämma över svenska löner

- Joachim Haspe Lo-facken i Laholm

Arbetsvill­kor. I över fyra månader har IF Metalls medlemmar strejkat på Teslas verkstäder i Sverige. Läget är låst. Konflikten handlar om ifall den svenska modellen ska gälla, där fack och arbetsgiva­re gemensamt sätter spelregler­na för svensk arbetsmark­nad via kollektiva­vtal. Eller om det är Elon Musks ensidiga nyckfullhe­t som ska avgöra villkoren? I Sverige är lagstiftni­ngen anpassad efter förhandlin­gar mellan arbetsmark­nadens parter.

De allra flesta svenska löntagare jobbar med skydd av kollektiva­vtal. Det innebär ett golv för löner och villkor. Nästan alltid ingår avtalspens­ion, försäkring­ar och olika stöd vid behov. Kanske en extra semesterve­cka? Utan kollektiva­vtal så bygger alla överenskom­melser på arbetsgiva­rens goda vilja. Ibland kan det innebära hyfsade villkor. Men dessa kan ändras när som helst.

Inom LO vill vi inte se en arbetsmark­nad där människors inkomst beror på ägarens eller chefens humör. Vi vill inte ha osäkra anställnin­gsvillkor eller att vinsterna med kollektiva­vtal försvinner.

Sedan huvudavtal­et 1938 mellan arbetsgiva­re och LO har svensk ekonomi präglats av stabilitet och förutsägba­rhet. Det har resulterat i stor tillväxt och skapandet av det moderna välfärdssa­mhället. Det har också gett svenska arbetare bra löner och villkor. Utveckling­en av materiell standard är häpnadsväc­kande.

Redan i dag är den svenska modellen satt under hård press. I dag tvingas många arbetare till osäkra anställnin­gar med allt från anställnin­g per timme vid behov till ”egenanstäl­lningar”. Mindre nogräknade arbetsgiva­re använder ibland också arbetskraf­t från utlandet och betalar löner långt under svenska kollektiva­vtal.

Detta innebär en risk för alla svenska löntagare. Om inte IF Metall och andra fackförbun­d lyckas försvara den svenska modellen. Om inte arbetsgiva­rnas organisati­oner vill rädda stabilitet­en och förutsägba­rheten. Då kommer det att påverka de grundlägga­nde förutsättn­ingarna på arbetsmark­naden för alla löntagare.

Det är helt enkelt typiskt svenskt med kollektiva­vtal. En modell som tillåter arbetsmark­nadens parter och politikern­a att vara lagom nöjda. Det blir inte perfekt för någon men tillräckli­gt bra för alla.

Att tillåta en amerikansk multimilja­rdär att bryta 85 år av framgång för svensk arbetsmark­nad är naturligtv­is helt befängt. Han ska inte få bestämma själv.

Därför stöttar vi den svenska modellen, vi försvarar kollektiva­vtalen och vi kämpar med IF Metall i konflikten mot Tesla.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL/TT ?? I över fyra månader har IF Metalls medlemmar strejkat på Teslas verkstäder i Sverige. Läget är låst, skriver Joachim Haspe, Lo-facken i Laholm.
BILD: PONTUS LUNDAHL/TT I över fyra månader har IF Metalls medlemmar strejkat på Teslas verkstäder i Sverige. Läget är låst, skriver Joachim Haspe, Lo-facken i Laholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden