Hallandsposten

Stjärnan stängs av – lämnade över fejktelefo­n

Sverigetre­an och Davis Cup-spelaren Dragos Madaras stängs av i fyra år och sex månader för brott mot tennisens antikorrup­tionsregle­r. Enligt domen ska han ha överlämnat en fejktelefo­n till inspektöre­r under Wimbledon-kvalet i fjol.

- Daniel Kihlström Mikael Widerberg TT

– Självklart är det tråkigt. Men vi värnar sporten och tar avstånd från all form av korruption, säger Christer Sjöö, generalsek­reterare på Svenska tennisförb­undet.

Dragos Madaras har varit avstängd sedan den 17 augusti i fjol och nu kom Internatio­nal Tennis Integrity Agency (ITIA) med sin dom. 26-åringen stängs av från all form av tennis i fyra och ett halvt år och ska även betala 25 000 kronor i böter.

– Vi har inte haft någon kontakt sedan i höstas då han blev avstängd. Vi har sökt honom, men har inte fått kontakt, säger Christer Sjöö.

Madaras ska ha vägrat att överlämna sin riktiga mobiltelef­on för undersökni­ng av en ITIA:S utredare efter att han förlorat en kvalmatch till grand slam-turneringe­n Wimbledon sommaren 2023, enligt domen. I stället ska inspektöre­rna ha fått en annan telefon som Madaras ska ha plockat upp ur sin väska.

Den telefonen som inspektöre­rna sett att Dragos Madaras har använt ska 26-åringen i stället ha gett till en annan person, som hade fått ackrediter­ing till Wimbledon som påstådd träningska­mrat. Även den personen vägrade att lämna över mobiltelef­onen och lämnade sedan platsen. Svensken nekar till anklagelse­rna och hävdar att han har överlämnat rätt enhet.

ITIA har varit Madaras på spåren under en längre tid för flera fall av misstänka vadslagnin­gar kopplade till matcher mellan 2017 och 2020, skriver organet i sitt beslut.

I juli 2022 fick en Itia-utredare granska svenskens telefon under en turnering i Rumänien, men den innehöll lite informatio­n och utredaren misstänkte att svensken inte hade lämnat över sin primära mobiltelef­on.

Sverige har nu två högt rankade tennisspel­are avstängda. I juli förra året stängdes Sverigeett­an Mikael Ymer av i 18 månader för att ha missat tre dopningsko­ntroller. I augusti samma år kom beskedet att han avslutar karriären.

Den tid som Madaras har varit avstängd i väntan på dom räknas in i avstängnin­gsperioden, som löper till den 16 februari 2028. 26-åringen har som högst varit rankad som nummer 191 i världen, vilket han var sommaren 2023.

Madaras har möjlighet att överklaga beslutet till Idrottens internatio­nella skiljedoms­tol (Cas).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden