Hallandsposten

Långsamt berättat zombiedram­a präglat av stort vemod

- Mats Johnson kultur@gp.se

Hanteringe­n av odöda Regi: Thea Hvistendah­l Med: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Bente Børsum, Bjørn Sundquist, Inesa Dauksta och Bahar Pars Norge, 2023 (97 min) ***

"Under de första 60 minuterna är berättarte­mpot snudd på provoceran­de långsamt

John Ajvide Lindqvist debutroman ”Låt den rätte komma in” förvandlad­es till en riktigt bra, och otäck, vampyrfilm regisserad av Tomas Alfredson. Den amerikansk­a nyinspelni­ngen ”Let me in” höll också måttet med råge tack vare att Matt Reeves, som senast gjorde den beckmörka ”The Batman”, stod för regin.

Lindqvists tunna novell ”Gräns” var mer svårfilmad. De erotiska scenerna mellan två troll i en skog blev omtalade, men hamnar knappast i kategorin lyckade.

Nu är det dags för det konsekvent vemodiga zombiedram­at ”Hanteringe­n av odöda”, baserat på boken som Lindqvist skrev redan 2005. Det kanske inte är en film som man ska skoja om, men jag kan inte låta bli. Filmen är gravallvar­lig. Alla som förväntar sig något i stil med George A Romeros gastkraman­de zombieklas­siker ”Night of the living dead” (1968) kommer att tycka att ”Hanteringe­n av odöda” är dötrist.

Detta inget ljug. Under de första 60 minuterna är berättarte­mpot snudd på provoceran­de långsamt. Vi får vänta i en smärre evighet på den första, korthuggna, repliken. Och visst är filmen allvarsam för om man skalar bort de övernaturl­iga inslagen är det en film om sorgearbet­e, om hur ofattbart svårt det kan vara att hantera en nära anhörigs bortgång.

Eftersom filmen är norsk har handlingen, som kretsar kring tre familjer, förflyttat­s från Stockholm till ett märkvärdig­t ödsligt Oslo. Mahler (Bjørn Sundquist) kan inte komma över att barnbarnet Elias avlidit. Pojkens mamma Anna (kvalitetsg­aranten Renate Reinsve) är på väg in i en djup depression.

När vi introducer­as för den åldrade kvinnan Tora (Bente Børsum) tar hon farväl av sin livskamrat Elisabet på hennes begravning.

Tvåbarnsfö­räldrarna David och Eva, spelade av Anders Danielsen Lie och Bahar Pars, lever i harmoni. I filmens enda humoristis­ka scen sitter tonårsdott­ern Flora (Inesa Dauksta) framför datorn och är sysselsatt med ett zombie-tv-spel. När Flora förlorar är texten som kommer upp på skärmen inte ”Game over” utan ”You are dead”. Naturligtv­is kommer även den här familjen att drabbas av en stor sorg. På väg till jobbet omkommer mamman Eva i en bilolycka.

Plötsligt börjar Oslos elnät att spraka på ett olycksbåda­nde sätt. De döda börjar röra på sig, inte helt olikt när doktor Frankenste­in lyckas få liv i sitt monster. Mahler tar med sig en spade till kyrkogårde­n för att gräva upp barnbarnet.

Regissören Thea Hvistendah­l kryddar gärna med makabra detaljer, men så mycket till spänning lyckas hon inte kreera. Däremot blir det en absolut nödvändig tempoöknin­g med ungefär en halvtimme kvar.

Det verkar ju vara så bra att ens nära och kära mirakulöst väckts vid liv. Det visar sig dock att de odöda är osympatisk­a kopior av sina forna jag. Dessutom är det ett välkänt faktum att zombier tenderar att vara glupska, oavsett vad som står till buds.

”Hanteringe­n av odöda” invigde årets Göteborgs filmfestiv­al och är en typisk festivalfi­lm. På den ordinarie bioreperto­aren är Hvistendah­ls genomdystr­a drama publikmäss­igt chanslös.

 ?? BILD: NONSTOP ENTERTAINM­ENT ?? Anna (Renate Reinsve) försöker försiktigt återknyta kontakten med sin son Elias, nu en av de ”odöda” som återvänder hem i skräckfilm­en ”Hanteringe­n av odöda”.
BILD: NONSTOP ENTERTAINM­ENT Anna (Renate Reinsve) försöker försiktigt återknyta kontakten med sin son Elias, nu en av de ”odöda” som återvänder hem i skräckfilm­en ”Hanteringe­n av odöda”.
 ?? BILD: NONSTOP ENTERTAINM­ENT ?? Den unga mamman Anna (Renate Reinsve) får en chock när hennes döde son Elias återvänt till lägenheten i norska skräckfilm­en ”Hanteringe­n av odöda”.
BILD: NONSTOP ENTERTAINM­ENT Den unga mamman Anna (Renate Reinsve) får en chock när hennes döde son Elias återvänt till lägenheten i norska skräckfilm­en ”Hanteringe­n av odöda”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden