Hallandsposten

Den rätta skärpan saknas i soldatdram­at ”Heroic”

- Med: Santiago Sandoval, Fernando Cuautle, Esteban Caicedo och Mónica Del Carmen Mexiko/sverige, 2023 (88 min) Mats Johnson kultur@gp.se

Regi: David Zonana

”Heroic”, som betyder heroisk, inleds med att den 18-årige Luis (Santiago Santoval) blir antagen till den långa officersut­bildningen på ”Heroic military college” i Mexico city. För Luis är det inte soldatlive­t som lockar utan en militärför­säkring som hans diabetessj­uka mamma kommer att kunna ta del av.

Återstoden av filmen, som är kliniskt befriad från hjältemod, skildrar hur de unga kadetterna, som befinner sig längst ner i hierarkin, blir plågade och förnedrade av den relativt unge och sadistiske sergeanten Sierra (Fernando Cuautle) när han ska förvandla de ängsliga pojkarna till ”riktiga jäkla män”.

Det finns en del likheter med ”Ondskan”, men jag tror knappast att regissören David Zonana läst Jan Guillous bok, eller sett filmatiser­ingarna. Däremot har han definitivt sett första akten i Stanley Kubricks ”Full metal jacket” (1987) som Zonana bitvis försöker imitera, men i ”Heroic” saknas den rätta skärpan. De återkomman­de drömsekven­serna ger ett lätt förvirrat intryck.

Bäst fungerar filmen när Luis försätts i ett moraliskt dilemma. Han är en skicklig skytt, upplärd av sin pappa, men det kan omöjligen vara hela förklaring­en till att han plötsligt är sergeant Sierras gunstling. Om Luis ställer sig på befälens sida och gör vad han blir tillsagd, till exempel misshandla­r sina kadettkomp­isar, är delaktig i kriminell verksamhet och, i en helt överflödig scen, dödar en hund kommer tillvaron på militärhög­skolan att bli väldigt mycket drägligare.

Luis börjar fundera på att helt sonika hoppa av utbildning­en, men så var det detta med mammans sjukförsäk­ring.

Handlingen går framåt, filmen är föredömlig­t kort, fotot och ljudarbete­t håller hög klass, men den våldsamma finalen är ett enda stort frågetecke­n av det enkla skälet att det är hart när omöjligt att

BILD: NJUTAFILMS

avgöra om slutet är en dröm eller om det vi ser så att säga händer på riktigt.

 ?? ?? I ”Heroic” skildras detaljerat hur 18-årige Luis (Santiago Santoval) med flera unga soldater blir plågade och förnedrade.
I ”Heroic” skildras detaljerat hur 18-årige Luis (Santiago Santoval) med flera unga soldater blir plågade och förnedrade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden