Hallandsposten

När yrkesmörda­ren drabbas av demens

- Mats Johnson kultur@gp.se

Knox goes away Regi: Michael Keaton Med: Michael Keaton, James Marsden, Suzy Nakamura, Garcia May Harden och Al Pacino USA, 2023 (114 min)

I den effektivt berättade actionrull­en ”Memory” (2018) spelar Liam Neeson den Alzheimers­juke yrkesmörda­ren Alex Lewis. Lewis har alltid med sig ett anteckning­sblock för att skriva upp var han parkerat bilen, numret på hotellrumm­et och namnet på och adressen till sitt nästa offer.

”Knox goes away” är mer stillsam, och i klassisk ”film noir”-stil ett drama utan någon tydlig hjälte, men storymässi­gt är likheterna ändå uppenbara.

Michael Keaton, som även regisserat, spelar den pensionsmä­ssige yrkesmörda­ren John Knox. Han har drabbats av eskalerand­e och obotlig demens. Läkarbeske­det är att han snart inte kommer att kunna klara sig på egen hand.

Ett morduppdra­g slutar i katastrof. En minnesluck­a gör att Knox råkar skjuta fel gubbe. Sedan blir det inte så mycket mer i actionväg.

I stället scener där huvudperso­nerna sitter på en diner och snackar.

Plötsligt kommer Knox son Miles (en måttligt övertygand­e James Marsden) på besök. Miles är i akut behov av hjälp och eftersom det handlar om att göra sig av med en död kropp är pappan rätt man för jobbet.

Knox, som var med och stred i Gulfkriget, har samvetskva­l över att han lämnade sonen därhän för ett par decennier sedan. Nu ser han en möjlighet till botgöring.

Manuset går från förutsägba­rt till listigt. Det finns anledning att fråga sig vem som lurar vem samtidigt som den stenhårda och repliksnab­ba kvinnliga Los Angeles-polisen Emily (Suzy Nakamura) ser mer och mer förbryllad ut.

Keaton lägger sig på en hyfsat hög ambitionsn­ivå, men att ha essen Marcia Gay Harden och Al Pacino i

BILD: NOBLE ENTERTAINM­ENT

rollistan och sedan ge dem så lite tid framför kameran är snudd på obegriplig­t.

 ?? ?? Michael Keaton regisserar och spelar själv också huvudrolle­n som den allt mer demente yrkesmörda­ren John Knox i film noir-rullen ”Knox goes away”.
Michael Keaton regisserar och spelar själv också huvudrolle­n som den allt mer demente yrkesmörda­ren John Knox i film noir-rullen ”Knox goes away”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden