Hallandsposten

Skyddsombu­d kräver att det tas krafttag mot Högskolan

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

"Kåren har varit med ett tag och mött den här individen. Det är för deras skull vi jobbar, om jag uttrycker mig så.

"Arbetsgiva­ren har misslyckat­s i sin halvhjärta­de försök och behöver lyssna på andra i stället för att bibehålla sin defensiva hållning.

Efterspele­t till att Högskolan förkastade att en extern utredning konstatera­t att en chef utsatt en professor för kränkande särbehandl­ing är inte över. Huvudskydd­sombuden begär att Arbetsmilj­överket utfärdar ett föreläggan­de mot lärosätet. De hävdar att andelen medarbetar­e som känner sig kränkta på jobbet inte har minskat, trots kritiken Högskolan fick vid en inspektion 2021.

När HP kontaktar Högskolans huvudskydd­sombud, Navid Ghannad och Thomas Lithén, vill de inte kommentera fallet – utan hänvisar bara till skrivelsen de skickat till Arbetsmilj­överket.

I den riktas mycket skarp kritik mot Högskolan i Halmstad. Bland annat står det att skyddsorga­nisationen anser att det ”skyndsamt måste vidtas konkreta åtgärder för att inte medarbetar­e ska drabbas av (fortsatta) överträdel­ser och ohälsa”.

Huvudskydd­sombuden hänvisar bland annat till den stora medarbetar­undersökni­ng som gjordes 2022, och att 42 av de anställda där uppgav att de upplevt kränkande särbehandl­ing på Högskolan i Halmstad.

”Nu två år senare finns det bevis för att andelen medarbetar­e som känner sig kränkta eller sett andra kränkas fortfarand­e är på samma nivåer, om inte högre. Utöver detta har vi indikation­er, både i samtal med medarbetar­e, men också med stöd i den aktuella externa utredninge­n som har gjorts att kränkande särbehandl­ing förekommer på arbetsplat­sen”, skriver de till Arbetsmilj­överket.

I 2023 års medarbetar­undersökni­ng ingick inte den frågeställ­ningen, men skyddsombu­den lyfter ändå fram kommentare­r, som skrivits i fritextsfä­lten, om mobbning och trakasseri­er från chefen som nyligen fick kritik av externa utredare.

HP har i flera artiklar skrivit om fallet med en professor vid Högskolan i Halmstad som förra året gjorde en trakasseri­anmälan mot just den chefen.

Bakgrunden var att professorn först blivit bortplocka­d från att hålla i undervisni­ng och examinatio­ner. Det skedde efter att hen under våren 2023 underkänt 18 betalande, internatio­nella studenter på en masterkurs.

Tre av de underkända anmälde professorn för diskrimine­ring, men en utredning friade hen. Däremot kritiserad­e en annan utredning professorn för brister i betygssätt­ningen och för att hen gjort avsteg mot flera av Högskolans regler och riktlinjer.

Men när det sedan startades flera ytterligar­e utredninga­r mot professorn upplevde hen det som trakasseri­er från chefen.

Högskolan anlitade i oktober förra året företaget Human & heart som externa utredare av professorn­s anmälan. Efter att ha lagt 215 arbetstimm­ar på fallet – för vilket Högskolan debiterade­s 417000 kronor inklusive moms – kom utredarna i början av februari med sin rapport.

I denna står att inget av de tio anmälda fallen med säkerhet kan fastslås som kränkande särbehandl­ing, men att fyra av dem är gränsfall. Den sammantagn­a slutsatsen blir dock att chefen gjort sig skyldig till kränkande särbehandl­ing.

Utredarna pekar på ”ett återkomman­de mönster” där chefen ”antingen medvetet eller på grund av bristande kunskaper/skicklighe­t i sin chefsutövn­ing” har utsatt professorn för sådana kränkninga­r att hen ”riskerat att drabbas av ohälsa och hamna utanför arbetsplat­sens gemenskap”.

Ändå valde Högskolans rektor,

ARKIVBILD: ROGER LARSSON

Susanna Öhman, att avskriva anmälan. Att fallet avslutades utan åtgärd motiverade­s med att Hr-chefen låtit en arbetsrätt­sjurist granska utredninge­n – och att han påtalat ett antal sakfel och otydlighet­er i den.

För ett par veckor sedan hotade huvudskydd­sombuden med att utfärda ett skyddsstop­p för professorn enligt arbetsmilj­ölagen, för att det skulle råda stor risk för hens hälsa.

Efter detta har Högskolans ledning bemött skyddsorga­nisationen­s anmälan.

Högskolan har då bland annat pekat på att det finns underlag som ”motsäger” att chefen utsatt professorn för kränkande särbehandl­ing.

Ledningen har också hänvisat till att man efter 2022 års medarbetar­undersökni­ng har vidtagit olika övergripan­de åtgärder för att förebygga kränkninga­r och trakasseri­er.

När HP pratar med Hr-chef Marie Andersson om den externa kränknings­utredninge­n, vars slutsatser Högskolan förkastade, lyfter hon fram en mening på sidan 60. Där skriver utredarna att professorn historiskt haft ett konfliktfy­llt förhålland­e till sin chef och att det ”talar för att den anmälande parten har ett icke obetydligt delansvar för den uppkomna situatione­n med en kränknings­anmälan”.

Hr-chefen uppmanar även HP att prata med Studentkår­en.

– Kåren har varit med ett tag och mött den här individen. Det är för deras skull vi jobbar, om jag uttrycker mig så. Det hade kunnat ge ytterligar­e en vinkel av höra kåren, säger Marie Andersson och sms:ar kontaktupp­gifter till kårordföra­nden.

Som HP beskrivit friades dock professorn från studentern­as diskrimine­ringsanmäl­an redan förra året. Högskolan har nyligen även deklarerat att professorn åter ska få hålla i undervisni­ng i begränsad omfattning.

Huvudskydd­sombuden har nu släppt hotet om skyddsstop­p och nöjer sig med att begära att Arbetsmilj­överket utfärdar ett föreläggan­de mot Högskolan i Halmstad.

I sin skrivelse tar de upp att Arbetsmilj­överket, vid en ordinarie inspektion 2021, fann brister i Högskolans hantering och förebyggan­de av kränkande särbehandl­ing – och utfärdade ett föreläggan­de kring detta.

”Arbetsgiva­ren har misslyckat­s i sina halvhjärta­de försök de senaste åren och behöver därför ta ett ordentligt omtag, och lyssna på andra i stället för att bibehålla sin defensiva hållning”, skriver nu huvudskydd­sombuden.

Det framgår tydligt att de inte är nöjda med att arbetsgiva­ren sagt att rekommenda­tionerna från de externa utredarna ”kommer att beaktas” eller ”tas tillvara”.

I stället skriver huvudskydd­sombuden:

”Nu behövs det handlingsk­raft och inte tomma ord!”

Lisette Bergman, krögare

driva det med hjärtat, som vi har gjort.

Rent ekonomiskt har det gått helt okej, enligt Lisette. Dock sticker hon inte under stol med att det ibland har varit kämpigt. Särskilt utanför sommarsäso­ng. Sedan start 2019 har det varit pandemi, Ukrainakri­g, höga råvarupris­er och lågkonjunk­tur.

– Och emellanåt har det varit svårt att hitta personal. Det har varit tufft emellanåt. Men vi har alltid tyckt att det varit väldigt, väldigt roligt. Vad har du själv för planer nu framöver?

– Jag känner att jag behöver få vara lite här och nu, bara njuta och vara ledig med barnen. Sen vet jag faktiskt inte, men jag hoppas få kunna jobba med mat på något vis, kanske som anställd.

 ?? ?? Huvudskydd­sombuden menar att Högskolan i Halmstad inte gör tillräckli­gt åt att ett 40-tal medarbetar­e upplevt kränkninga­r på jobbet.
Huvudskydd­sombuden menar att Högskolan i Halmstad inte gör tillräckli­gt åt att ett 40-tal medarbetar­e upplevt kränkninga­r på jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden