Hallandsposten

Bilist höll vansinnesf­art genom Vallberga samhälle

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Vallberga: Bilföraren ryckte på axlarna efter att ha dundrat genom Vallberga samhälle i över 120 kilometer i timmen. Sedan ville han inte svara på frågor utan sin advokat.

En civil polisbil fick vid 21-tiden måndag 19 februari möte av en fortkörare på väg söderut från Laholm.

Den mötande bilen, en äldre vit Golf, höll enligt polisernas uppskattni­ng minst 70–80 kilometer i timmen utanför Grävlingen­s förskola, där det är skyltat 30.

Polisbilen vände om och tog upp jakten på Ängelholms­vägen i 160 kilometer i timmen. Genom Vallberga slog polisen av, men höll ändå uppåt 120. Trots det tappade poliserna den andra bilen ur sikte.

Ute ur samhället gasade polisen upp igen, och lade sig bakom på behörigt avstånd. Genom att köra i 158 kilometer i timmen i cirka en kilometer kunde de hålla jämna steg med Golfen. Färden filmades.

Strax utanför Skottorp märkte fartsyndar­en att han var förföljd, sänkte farten och stannade när polisen satte på blåljusen. Bakom ratten satt en 21-årig man från nordvästra Skåne. Han ville inte kännas vid att han kört för fort.

”Det hände ju inget”, svarade den unge bilföraren och ryckte på axlarna åt polisernas fråga om han inte tänkte på barn eller personer som kunde bli påkörda när han körde så snabbt genom Vallberga.

Poliserna omhänderto­g 21-åringens körkort. Nu har han åtalats för hastighets­överträdel­se. Efter säkerhetsa­vdrag anklagas han för att ha hållit 140 på en 80-sträcka på Skottorpsv­ägen.

När han kallades till förhör vägrade han svara på polisens frågor utan en advokat närvarande. Halmstads tingsrätt beslutade dock att han inte hade rätt till en offentlig försvarare. Ett nytt förhör hölls, där han nekade till misstankar­na.

Mannen har en gång tidigare fått sitt körkort indraget av Transports­tyrelsen. I början av året åkte han fast med narkotika i bilen. Han testade då positivt för cannabis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden