Hallandsposten

Svensk gängman uppges ha mördats i Turkiet

Två gängkrimin­ella män från Sverige ska ha skjutits vid ett kafé i Sariyer norr om Istanbul i Turkiet på söndagskvä­llen. ”Det är för tidigt att uttala sig om hur det påverkar konfliktmi­ljöerna i Sverige”, uppger polisen.

- Marc Skogelin TT

En av männen avled och den andre skadades i benet, rapportera­r flera turkiska medier. Vidare uppges tre misstänkta personer, som också beskrivs som svenska medborgare, ha flytt från platsen. En pistol och åtta hylsor uppges ha hittats i närheten efter skjutninge­n.

Bilder från platsen visar en stor polisnärva­ro och avspärrnin­gar utanför kaféet på söndagskvä­llen. Från ett tv-inslag under måndagen syns vad som ser ut att vara kulhål utanför byggnaden.

I turkiska medier namnges de två personer som ska ha skjutits.

Den man som enligt uppgiftern­a ska ha avlidit pekas ut som en ledande person inom ett av de kriminella nätverken med bas söder om Stockholm.

Han kopplas också till en av falangerna i den interna striden i Foxtrotnät­verket. Även den andre mannen kopplas till konflikten inom Foxtrot.

Den man som uppges ha dödats tros ha varit föremål för långtgåend­e mordplaner i Stockholms­området under förra året. Fyra personer åtalades för förberedel­se till mord på honom i februari 2023, men friades för det i både tingsrätt och hovrätt.

Mannen ska ha lämnat Sverige i samband med gripandena, enligt Expressen.

Svensk polis har tagit del av uppgiftern­a och står i kontakt med turkiska myndighete­r, uppger Buster Mirow Emitslöf, pressekret­erare vid nationellt mediecente­r.

”Det är för tidigt att uttala sig om hur det påverkar konfliktmi­ljöerna i Sverige, men är givetvis något vi följer noga lokalt, regionalt och nationellt.”

Samarbetet mellan svensk och turkisk polis är ”allt mer etablerat” och man delar informatio­n löpande i lagförings­syfte, skriver Buster

ARKIVBILD: KHALIL HAMRA

Mirow Emitslöf.

Söndagens skjutning inträffade i stadsdelen Maslak, där det även i september skedde en skottlossn­ing med svenska gängkrimin­ella inblandade. Även den händelsen kopplas till Foxtrotnät­verket.

UD undersöker uppgiftern­a om skottlossn­ingen tillsamman­s med generalkon­sulatet i Istanbul men kan inte bekräfta att svenska medborgare är inblandade.

 ?? ?? Skottlossn­ingen ägde rum i stadsdelen Sariyer i norra Istanbul.
Skottlossn­ingen ägde rum i stadsdelen Sariyer i norra Istanbul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden