Hallandsposten

Tonåring åtalas för mord på 15-åring

- TT

"Det finns vissa omständigh­eter som vi från åklagarsid­an menar tyder på att gärningen har varit planerad

Den 15-årige pojken försvann från sitt hem – och hittades senare knivdödad i en å i Alingsås. Nu åtalas en 16-årig pojke för mord. – Någon typ av konflikt har funnits så som vi förstår det, i vart fall från den tilltalade­s sida, säger åklagare Rebecka Nordlund.

15-åringen försvann från sitt hem i Alingsås den 2 oktober i fjol. Han anmäldes försvunnen dagen efter – och hittades efter en stor sökinsats död i Säveån. Det konstatera­des senare att pojken utsatts för en stor mängd knivhugg.

Nu åtalas en 16-åring för mord. De båda pojkarna var bekanta med varandra sedan tidigare, och träffades dagen då 15-åringen försvann.

– Det har framkommit att den tilltalade av olika anledninga­r ville konfronter­a 15-åringen med vissa händelser som han var upprörd över, säger Rebecka Nordlund.

Åklagaren vill dock inte gå in närmre på vad 16-åringen ska ha varit upprörd över.

Enligt åtalet ska 16-åringen ha bränt kläder och handskar på brottsplat­sen för att undanröja bevis. Enligt åklagaren kan det tyda på att han redan på förhand planerat att döda 15-åringen.

– Det finns vissa omständigh­eter som vi från åklagarsid­an menar tyder på att gärningen har varit planerad, det handlar till exempel

BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL

om misstänkt rörelsemön­ster tiden före gärningen, säger Rebecka Nordlund.

16-åringen själv förnekar att så skulle ha varit fallet. Han har tidigare erkänt att fysiskt tumult uppstod mellan honom och 15-åringen, men hävdar nödvärn och förnekar brott.

Enligt en rättsmedic­insk undersökni­ng kan det misstänkas att 16-åringen led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och vid tillfället för undersökni­ngen.

Utredninge­n har varit omfattande och bevisninge­n består bland annat av teknisk bevisning i form av dna, analyser av mobiltrafi­k som visar hur man rört sig samt den tilltalade­s egna uppgifter.

 ?? ?? Sörjande personer har tagit sig platsen dagen efter att den försvunna 15-årige pojken i Alingsås hittats död i Säveån.
Sörjande personer har tagit sig platsen dagen efter att den försvunna 15-årige pojken i Alingsås hittats död i Säveån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden