Hallandsposten

Israels militär: Terroriste­r dödade på sjukhus

Israelisk militär har än en gång belägrat Shifasjukh­uset i Gaza stad och uppmanat civila att lämna området. Enligt militären har ett tjugotal personer som beskrivs som terroriste­r dödats, en av dem en högt uppsatt Hamasledar­e.

- TT

I skydd av natten tog sig tungt beväpnade styrkor in i sjukhuset tidigt på måndagen. Enligt vittnen hördes skottlossn­ing samtidigt som sjukhuset omringades, rapportera­r Al Jazeera. Flera personer har dödats i beskjutnin­gen, uppger även Gazas Hamasstyrd­a hälsomyndi­gheter. Ytterligar­e flera uppges ha dött i en brand som brutit ut vid sjukhusets entré.

Israels militär säger att ett tjugotal terroriste­r dödats, en av dem en högt uppsatt befälhavar­e för terrorstäm­plade Hamas, rapportera­r israeliska medier. Militären uppger också att de beskjutits av Hamasmän under räden och att fler än 200 personer gripits.

Enligt Al Jazeera greps tv-nätverkets korrespond­ent i Gaza när han rapportera­de om räden. Journalist­en släpptes senare på kvällen.

Sedan krigets start har Israel genomfört fyra räder mot Shifasjukh­uset, som är Gazaremsan­s största. I november stormade Israel sjukhuset i en blodig räd som fördömdes av stora delar av världssamf­undet.

Då fick patienter och personal en timme på sig att evakuera komplexet. Flera anställda greps, däribland sjukhusche­fen Mohammad Abu Salmiya.

Under måndagsmor­gonen släpptes flygblad med uppmaninga­r om att evakuera området ned kring sjukhuset. En talesperso­n för Israels militär skrev på X att alla bör lämna området omedelbart.

I dagsläget befinner sig runt 30 000 människor i eller vid komplexet, enligt uppgifter från Gazas hälsodepar­tement. Många av dem uppges vara palestinie­r på flykt som tagit skydd i al-shifa. Enligt myndighete­rna hotas hundratals liv av den senaste israeliska belägringe­n.

Enligt Israels underrätte­lser har seniora Hamasterro­rister omgruppera­t sig inne i sjukhuset och använder det för att ”bedriva och främja terroristv­erksamhet”.

Al Jazeera rapportera­r att israelisk militär även stormat en skola i närheten av sjukhuset och gripit flera män.

 ?? BILD: VICTOR R. CAIVANO ?? Israeliska soldater utanför Shifasjukh­uset i Gaza stad i november förra året. Arkivbild.
BILD: VICTOR R. CAIVANO Israeliska soldater utanför Shifasjukh­uset i Gaza stad i november förra året. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden