Hallandsposten

Allsvenska­n HBK tippas få kvala sig kvar i allsvenska­n ännu en gång

- HP i Solna Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Kvalplats. Precis som i fjol. Trots att HBK inte längre är nykomling, blev tolva 2023 och tog sig ända till semifinal i Svenska cupen blev tipset detsamma bland deltagarna på den allsvenska upptaktstr­äffen i Solna. – Inte särskilt oväntat, konstatera­r managern Magnus Haglund och lagkaptene­n Andreas ”Ante G” Johansson.

I fjol var det Varbergs Bois och BP som HBK hade efter sig.

Nu är det nykomlinga­rna Västerås SK och Gais.

– Tittar man på tipsen som tidigare kommit ut och på spelbolage­n som lever på att tippa rätt så är vi mellan 13 och 16. Så detta var väl medelvärde­t, inflikar Magnus.

Men att bli bättre än fjolårets tolfteplat­s är ovidkomman­de för HBK:S manager så länge det är ovanför kval- och nedflyttni­bgsstrecke­t.

– Ja, det viktigaste för oss är att lägga allsvenska år på raken för att fortsätta att bygga klubben som vi gjort de senaste åren och därigenom få möjlighete­r att ta del av intäkterna som allsvenska­n ger och chansen att sälja spelare från en allsvenska hylla för att bli starkare över tid. Då kan vi längre fram lyfta blicken och börja attackera topp 10. Men det ligger primärt längre fram.

Lagkapten Johansson håller med:

– Det primära är ändå att etablera oss och inte åka berg-och-dalbana mellan allsvenska­n och superettan utan sätta grunden för att etablera oss i högsta serien.

– Alla får naturligtv­is tycka och tänka som de vill, men vi som har varit med så länge vet att det är på planen som det avgörs. Sedan hoppas vi förstås att vi ska bli bättre än tipset.

Det som försvårar är förutsättn­ingarna, anser Magnus:

– Det är svårt att vara före många lag när man har sämst träningsfö­rhållanden av alla och dessutom är en av de tre klubbarna som har minst resurser att röra sig med. Det krävs en enorm överpresta­tion och trolleritr­ick för att lösa det.

Samtidigt medger han ett truppen är vassare i år:

– Vi har en bredare trupp i år med konkurrens på varje plats och fler som kan starta allsvenska matcher och göra det bra. Vi har också fått in intressant­a spelare, där våra islänninga­r (Birnir Snaer Ingason och Gisli Eyjolfsson) som inte spelat i allsvenska­n tidigare har X-factors

som potentiell­t kan ge oss mycket.

– Kan vi sedan vässa våra fasta situatione­r och komma på plus i stället för som i fjol, kraftigt minus, finns där både poäng och placeringa­r att hämta.

Ante, du har sagt att detta är den bästa truppen sedan du kom tillbaka till HBK 2019?

– Så är det ju i den mening att truppen är bredare. För känslan i dag är att skulle vi få en skada eller avstängnin­g har vi en bra bredd och bättre konkurrens och täckning på alla positioner. Sedan känns vi vassare offensivt också.

– Fast en bra start kan betyda enormt mycket. Alla står ju på noll från början, men får du några vinster kan du lyfta, men ändå behålla ödmjukhete­n. Men får du några förluster kan det bli tyngre när gruppdynam­iken sätts på spel och olika spelare hanterar motgångarn­a på olika sätt, fortsätter Johansson.

Samtidigt har konkurrens­en ökat, påpekar båda.

– Visst har vi förstärkt, men det har ju våra konkurrent­er med ännu större resurser också gjort. Så det finns inga ”räddningsp­lankor” i år. Nykomlinga­rna brukar räknas som det, men Västerås och Gais ser väldigt bra ut, varnar Haglund.

Vilket lag som vinner Sm-guld och vilket lag som blir tvåa, tvekar han dock inte på:

– Malmö vinner klart med Djurgården som lika klar tvåa. Sedan är det mer ovisst.

Och just att besegra storklubba­rna med så oändligt mycket större ekonomiska muskler är extra skönt, erkänner Ante.

– Absolut! När det väl gäller har du chansen mot alla. Det är elva mot elva och en boll som ska sparkas i mål. Och större under har ju skett.

– Men att spöa de stora med så mycket större resurser och naturligtv­is, väldigt skickliga spelare – det är extra skönt, ler han.

Om tolv dagar börjar den allsvenska fotbollsfe­sten 2024. HBK får vänta två dagar till, IK Sirius på Studentern­as i Uppsala den 1 april.

 ?? BILDER: EMMA WALLSKOG ?? Ännu en lagbild på temat allsvenska tränare i klubbtröja och byxor/jeans: Övre raden fr.v: Henrik Jensen, Kalmar, Jimmy Thelin, Elfsborg, Fredrik Holmberg, GAIS, Henrik Rydström, Malmö FF, Anders Torstensso­n, Mjällby, Pål Arne Johansen, Häcken, Jens Berthel Askou, IFK Göteborg, och Andreas Alm, IFK Norrköping. Nedre raden fr.v. Kalle Karlsson, Västerås, Christer Mattiasson, Sirius, Henning Berg, AIK, Andreas Engelmark, Brommapojk­arna, Thomas Lagerlöf, Djurgården, Magnus Haglund, Halmstad, Anes Mravac, Värnamo, och Kim Hellberg, Hammarby,
BILDER: EMMA WALLSKOG Ännu en lagbild på temat allsvenska tränare i klubbtröja och byxor/jeans: Övre raden fr.v: Henrik Jensen, Kalmar, Jimmy Thelin, Elfsborg, Fredrik Holmberg, GAIS, Henrik Rydström, Malmö FF, Anders Torstensso­n, Mjällby, Pål Arne Johansen, Häcken, Jens Berthel Askou, IFK Göteborg, och Andreas Alm, IFK Norrköping. Nedre raden fr.v. Kalle Karlsson, Västerås, Christer Mattiasson, Sirius, Henning Berg, AIK, Andreas Engelmark, Brommapojk­arna, Thomas Lagerlöf, Djurgården, Magnus Haglund, Halmstad, Anes Mravac, Värnamo, och Kim Hellberg, Hammarby,
 ?? ?? Alla placeringa­r ovanför kval- och nedflyttni­ngsstreck är ovidkomman­de. Det viktiga är att vi klarar oss kvar igen och etablerar oss, slog HBK:S manager Magnus Haglund fast.
Alla placeringa­r ovanför kval- och nedflyttni­ngsstreck är ovidkomman­de. Det viktiga är att vi klarar oss kvar igen och etablerar oss, slog HBK:S manager Magnus Haglund fast.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden