Hallandsposten

Greta Thunberg krävde svar av Sas-ledningen

Hätsk stämning uppstod på SAS årsstämma när Greta Thunberg och andra aktivister krävde svar om hur flygbolage­t agerar i klimatkris­en. – Hur kan ni sova om natten? frågade Thunberg.

- Joakim Hugert Lundberg TT

Representa­nter från Fridays for future frågade: Det finns inget hållbart flyg. Hur ska SAS göra för att minska flyget under de kommande kritiska åren?

Anko van der Werff, vd på SAS, besvarade frågan.

– SAS har gjort mycket för att följa Parisavtal­et. Vi har agerat för att ligga i linje med avtalets riktlinjer. Flygandet är viktigt, det är viktigt att världen möts.

Greta Thunberg ställde en fråga, utan att begära ordet, hur Sas-styrelsen kan sova om natten medan folk, enligt henne, redan dör av klimatkris­en.

– Varför respektera­r ni inte vår framtid? Varför kommer ni bara med floskler? Ni lyssnar inte på oss eller på forskninge­n.

Stämningen är hätsk mellan aktivister­na och övriga deltagare på stämman i Solna. Flera privatpers­oner ber aktivister­na att lämna lokalen och respektera den demokratis­ka ordningen på stämman.

– Vårt budskap till SAS är att de måste sluta ljuga och vilseleda folket genom att få sina tjänster att framstå som hållbara. De ägnar sig åt ”greenwashi­ng”, sade Thunberg innan stämman började.

För att ta sig in på stämman har tre medlemmar i FFF köpt aktier i flygbolage­t, rapportera­r Aftonblade­t. Varje aktieägare får ta med sig två biträden.

Parisavtal­et är ett internatio­nellt klimatavta­l som slöts 2015 under FN:S klimatkonf­erens och det slår fast att den globala temperatur­ökningen ska hållas under 2 grader och att man ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.

Förra veckan demonstrer­ade Fridays for future utanför riksdagen i Stockholm. Thunberg bars då bort av polisen.

Hon säger att organisati­onens strategi är att rikta in sina protestakt­ioner

BILD: JESSICA GOW

mot flera olika håll.

– Det är inte en enda aktör som kan lösa klimatkris­en. Vi måste därför rikta oss in på systemnivå – oavsett om det är staten eller stora företag som förstör vår nutid och framtid, säger Thunberg.

 ?? ?? Greta Thunberg från Fridays for future vid flygbolage­t SAS årsstämma på bolagets huvudkonto­r i Frösundavi­k i Solna.
Greta Thunberg från Fridays for future vid flygbolage­t SAS årsstämma på bolagets huvudkonto­r i Frösundavi­k i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden