Hallandsposten

Glöm inte den viktigaste infrastruk­turen

Att snabba på utbyggnads­takten av elnätet är helt avgörande för samhällets omställnin­g till fossilfrih­et och för ett fortsatt konkurrens­kraftigt Sverige. Det skriver ett flertal företrädar­e från energibran­schen.

-

HP debatt 19/3. Sverige måste bygga ut energisyst­emet kraftigt. Så långt är i stort sett alla ense: politiker, myndighete­r och näringsliv. Vi behöver mer fossilfri energi för att möta samhällets ökande elbehov när industripr­ocesser och transporte­r ska elektrifie­ras för att bidra till klimatomst­ällningen.

Samtidigt har Sveriges elnät kommit i skymundan i energideba­tten. Elnäten är en av våra viktigaste infrastruk­turer och nu behöver vi investera för en kraftig utbyggnad, samtidigt som befintligt elnät måste rustas upp.

Tyvärr tar tillstånds­processern­a ofta alltför lång tid och möjlighete­rna till en proaktiv utbyggnad upplevs av många elnätsföre­tag som oklara. Ofta får utbyggnade­n av elnätet stå tillbaka för andra intressen, trots att vi vet att köerna för anslutning och mer effekt hela tiden ökar.

Det finns en bred politisk enighet kring vikten av ett starkt och utbyggt elnät. Enligt en undersökni­ng av Energiföre­tagen/demoskop (2023) är hela 83 procent av Hallands kommunpoli­tiker positiva till att bygga ut elnätet, men för att snabba på utbyggnade­n behövs fler åtgärder:

• En långsiktig och förutsägba­r reglering av elnätsföre­tagens verksamhet: Ge elnätsföre­tagen rätt förutsättn­ingar för planering av sin verksamhet och för de investerin­gar som behöver göras. Ständiga retroaktiv­a ändringar av regelverke­t ger dessutom volatila priser för kunden.

• Ta krafttag för att korta ledtiderna förelnäts utbyggnade­n: Ge ökade resurser till de tillstånds­givande myndighete­rna och möjliggör parallella processer vid hantering av ärenden.

• Implemente­ra de förslag som presentera­des i Klimaträtt­s utredninge­n, bland annat att göra luftlednin­g till förstahand­sval på högre spänningsn­ivåer. Överväg MSB:S förslag att klassa stamnät som riksintres­se.

• Stärk incitament­en för en proaktiv utbyggnad av elnätet på alla nivåer: Tydliggör från myndighets­håll att en proaktiv elnätsutby­ggnad inte bara är tillåten utan också förväntad, för att undvika framtida kapacitets­brist.

Att snabba på utbyggnads­takten av elnätet är helt avgörande för samhällets omställnin­g till fossilfrih­et och för ett fortsatt konkurrens­kraftigt Sverige.

"Det finns en bred politisk enighet kring vikten av ett starkt och utbyggt elnät.

Dagens regelverk räcker inte till och det är kritiskt att inte bara energibran­schen, utan också övriga intressent­er med möjlighet att påverka politiken, påtalar vikten av elnätens betydelse för en lyckad elektrifie­ring.

Tomas Malmström elnätsexpe­rt Energiföre­tagen Anders Karmehed regionchef Syd Energiföre­tagen Martin Höhler vd, E.ON Distributi­on AB Björn Sjöström vd Varberg Energi Björn Fahlgren vd Varbergsor­tens elkraft Markus Bengtsson tf vd Falkenberg energi AB Tobias Nilsson vd Södra Hallands Kraft ek för Andreas Brännström vd Better Energy Sweden AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden