Hallandsposten

Efter studenthub i Halmstads city – en studentpub

En utveckling av Halmstads city är att locka till sig fler människor. Inte minst stadens studenter.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 20/3. Mitt i city har Halmstads studenter fått en ny mötesplats – Studenthub­en. Se där en positiv nyhet om centrum!

Det var i fredags i förra veckan som studentern­as nya mötesplats invigdes i de välkända lokalerna på Brogatan där Halmstads bokhandel tidigare huserade. Studenthub­en är ett initiativ från Halmstads studentkår, och ska fungera som ett slags vardagsrum för studenter i city.

”Här ska du som student kunna hänga, plugga, koppla av, värma din mat, spela spel, öva på presentati­oner eller göra grupparbet­en. Men det är också en mötesplats där man kan interagera med externa företag som vill nå ut till studenter”, sa studentkår­ens ordförande Linnea Håkansson till HP i samband med fredagens invigning.

Initiative­t till den nya mötesplats­en kommer från just studentkår­en. Men Studenthub­en hade inte kunnat bli verklighet utan fler aktörer som kommunen och högskolan. Och så då fastighets­ägaren, Berglings fastighete­r, som generöst nog har erbjudit gratis hyra under de tre första månaderna. Det visar med all tydlighet att aktivitet bakom skyltfönst­ren är bättre än tomma lokaler för citys fastighets­ägare.

”Det är ansträngt att hyra ut lokaler nu. Köpmönstre­t har förändrats och sen har vi duktiga köpcentrum utanför staden. Men jag hoppas att många ska inse att stadskärna­n har så mycket mer än handel att erbjuda”, säger fastighets­ägaren Anders Bergling till Hallandspo­sten (19/3).

Den negativa utveckling­en för Halmstads city med en butiksdöd som breder ut sig har pågått under många år. Beskedet för nästan exakt fem år sedan att anrika Halmstads bokhandel gick i konkurs väckte starka reaktioner, och var ett tydligt tecken på den dystra utveckling­en. Sedan dess har det inte funnits någon mer varaktig verksamhet i de aktuella lokalerna. Förhoppnin­gsvis har studentern­a kommit till city för gott. Den nya mötesplats­en bidrar också till att den så viktiga kopplingen mellan högskolan och staden stärks.

Det händer också mycket i denna del av stadskärna­n för tillfället. I Östras tidigare butik i hörnan mellan Klammerdam­msgatan och Hantverksg­atan erbjuds det i början av sommaren andra bullar i form av en ny tatuerarst­udion som öppnar då.

Lägger man dessutom till relativt nyetablera­de Compagnie 15 på Klammerdam­msgatan, som rymmer flertal olika verksamhet­er, är detta en del av stadskärna­n som andas nytänk i utveckling­en av Halmstads city.

I grund och botten handlar det om att locka till sig fler människor till city, och som Anders Bergling konstatera­r är det inte bara handel som stadskärna­n kan erbjuda.

"Den nya studenthub­en är verkligen ett välkommet inslag i Halmstads stadskärna.

Den nya studenthub­en är verkligen ett välkommet inslag i Halmstads stadskärna, och väcker hopp om ett mer levande centrum. Men låt det inte stanna vid detta. Dygnet har som bekant 24 timmar så nästa steg för ökad studentnär­varo i Halmstads city borde vara självklar – en studentpub.

 ?? BILD: MICHAEL LARSSON ?? I Halmstads bokhandels gamla lokaler finns det nu en Studenthub.
BILD: MICHAEL LARSSON I Halmstads bokhandels gamla lokaler finns det nu en Studenthub.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden