Hallandsposten

Halmstadkv­inna misstänkt för penningtvä­tt

- Linnea Carlwe lc@hallandspo­sten.se

Halmstad: En 21-årig kvinna misstänks för penningtvä­tt efter att ha tagit ut kontanter åt en kille i centrala Halmstad. Kvinnan är en av sex personer som mottagit pengar som misstänks härröra från en lurad, äldre kvinna. Nu åtalas 21-åringen vid Halmstads tingsrätt.

På bilder från en övervaknin­gskamera syns den 21-åriga kvinnan ta ut 15 000 kronor ur en bankomat på Köpmansgat­an i Halmstad. Dessa pengar tillhörde ursprungli­gen en äldre kvinna som samma dag, i september 2021, blev utsatt för ett bedrägeri och blev av med 100 000 kronor. Den okända gärningsma­nnen swishade 15 000 kronor med hjälp av kvinnans bank-id till sex olika personer bara några minuter efter bedrägerie­t.

Huruvida själva bedrägerib­rottet har blivit rättsligt behandlat än kan inte åklagaren uttala sig om.

– Här koncentrer­ar vi oss på det efterfölja­nde brottet, att det är brottsligt att ta emot pengar som man tror har varit föremål för ett brott, säger åklagare Katarina Eriksson.

Enligt 21-åringen ska en kille ha tagit kontakt med henne på Snapchat tidigare under den aktuella dagen. Han ska ha sagt att han inte hade något bankkort och frågat om hon kunde ta emot och ta ut 15 000 kronor. Det gick 21-åringen med på. Därefter ska kvinnan ha mött upp killen på en parkering i centrala Halmstad för att lämna över pengarna.

I förhör uppger 21-åringen att hon inte hade noterat vilket namn swishen kom ifrån. Hon försökte inte heller ta reda på varifrån pengarna kom eller vad killen skulle ha dem till. Hon säger i förhör att hon tyckte det var rimligt att ta ut en summa på 15 000 kronor.

Det var först när banken stängde ner 21-åringens konto som hon säger sig ha misstänkt att något inte stämde.

En anhörig till henne polisanmäl­de händelsen och 21-åringen ska då ha försökt kontakta killen igen men utan att få svar. I förhör har hon uppgett att hon inte vet vad killen heter i efternamn.

Målsägande, den äldre kvinnan, yrkar på skadestånd av 21-åringen som avser de 15 000 kronor som hon mottagit och tagit ut. Åklagaren anser att kvinnan haft skälig anledning att anta att pengarna härrörde från brott och att hon därmed begick gärningen med uppsåt. 21-åringen nekar till brott och bestrider ersättning­sanspråket.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden