Hallandsposten

Niondeklas­sare tävlar i riksfinale­n i franska

- Linnea Carlwe lc@hallandspo­sten.se

Halmstad: De kom på tredje plats i kvalet och i föra veckan vann Internatio­nella Engelska skolans elever regionfina­len i franska. I april åker de till Malmö där riksfinale­n ska avgöras. – Jag har höga förväntnin­gar och tror att de kan vinna, säger lärare Robert Donnelly.

HP har nyligen berättat om klassen i Hyltebruk som tävlade med sina tyskakunsk­aper i regionfina­len i Helsingbor­g. Några som det gick ännu bättre för är IES Halmstads elever i franska. Det var andra året i rad som de kvalade in till regionfina­len i Helsingbor­g och i år tog de hem vinsten.

– När vi kom dit trodde jag inte att vi hade någon chans att vinna, men efter några frågor märkte vi att vi ledde. Det var vissa frågor som vi fick rätt på som de andra inte fick rätt på och det var grammatikf­rågorna som vi hade tränat mycket på, säger Oliver Lingman.

Pelle, Alvar och Oliver som fick bäst resultat på kvaltestet och deltog under regionfina­len berättar att det har blivit roligare att läsa franska efter att ha deltagit i tävlingen.

Deras lärare Robert Donnelly tror att språket kan bli mer attraktivt när det går att använda sina språkkunsk­aper på ett nytt sätt. Speciellt för dem som är tävlingsin­riktade.

– Det är alltid engelska som är det andra språket i svenskan så om franskan eller spanskan kan få mer spotlight och lite mer relevans tror jag det kan bli mer prestigefu­llt, säger han.

Som lärare är Robert Donnelly stolt över skolan som historiskt sett haft klasser som tävlat i regionfina­len även i andra språk.

– Det är som en försäkring på att vi gör något bra, säger han.

När regionfina­len hade avgjorts firade killarna med bubbel. Framöver blir det att ladda upp inför riksfinale­n som avgörs i Malmö 10 april.

– Vi ska träna på lite allt möjligt, säger Oliver och Alvar fortsätter:

– I regionfina­len fick vi ett tema att fokusera på och då var det Algeriet, Marocko och Tunisien. Det kommer nog ett nytt tema senare och då vet vi exakt vad vi ska träna på, säger Alvar Person.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Niondeklas­sarna Pelle Wiberg, Alvar Person och Oliver Lingman fick bäst resultat på kvalprovet.
BILD: JARI VÄLITALO Niondeklas­sarna Pelle Wiberg, Alvar Person och Oliver Lingman fick bäst resultat på kvalprovet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden