Hallandsposten

15-åring stal bil – krockade på motorvägen

Halmstad: 15-åringen hade bland annat kokain i kroppen då han stal en bil med släp och åkte på en vansinnesf­ärd som slutade med att han krockade med en lastbil på E6.

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

I december 2022 var en varbergare på besök i Halmstad för att hjälpa en närstående att flytta. Vid ett tillfälle råkade han dock ut för en olycka, en mindre krock med en annan bil. De båda fordonen körde då in till sidan för att reda ut det hela.

Varbergare­n lämnade kvar nycklarna i tändningen. Under tiden som han stod och pratade med den andra parten lade han märke till en ung man som stod i närheten och såg ut att vara väldigt intressera­d av bilen.

Under ett ouppmärksa­mt ögonblick slog den då 15-årige ungdomen till. Han satte sig i förarsätet på varbergare­ns bil och körde iväg.

15-åringen drog iväg på en vansinnesf­ärd genom Halmstad. Flera vittnen har berättat om hur han kryssade fram och tillbaka i trafiken med kraftigt varierande hastighete­r. Vid Sannarpsgy­mnasiet stannade han och kopplade av släpet innan färden fortsatte söderut på E6. Samtidigt hade polisen dragit i gång ett stort pådrag som letade efter den stulna bilen.

15-åringen kom dock inte så långt innan färden tog slut. Ungefär i höjd med Snapparp körde han in i en lastbil och blev stående i en parkerings­ficka. Strax därefter kom polisen dit och grep honom. Han var då påverkad av kokain, cannabis och alprazolam.

Pojken förnekar brott. Han säger att han bara åkte med i bilen som passagerar­e, och att föraren sprang från platsen efter krocken. Den berättelse­n faller dock på att flera vittnen haft bilen under uppsikt utan att någon annan person befunnit sig i den samt att hans dna fanns på både ratten och växelspake­n.

Nu döms pojken, som har hunnit fylla 16 år, för tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel, grovt rattfyller­i, olovlig körning samt ringa narkotikab­rott. Han döms till ungdomsvår­d och ska även betala drygt 90 000 kronor i skadestånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden