Hallandsposten

Pizzeriatj­uv får fängelse – stal skinka och pommes

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Hyltebruk: Mannen som bröt sig in i Hylte Pizzerias källare döms till tre månaders fängelse. Mannen stal råvaror som ost, skinka och pommes frites. På vägen upp ur källaren togs han på bar gärning av pizzerians ägare.

Det var den 20 oktober förra året som en man i 50-årsåldern, bosatt i Hylte kommun, bröt sig in i källaren under Hylte Pizzeria i centrala Hyltebruk. Väl inne stal han råvaror som ost, skinka och pommes frites ur restaurang­ens förråd.

Pizzeriaäg­aren Blerim Mazreku har berättat för HP hur han kunde följa inbrottet genom sin övervaknin­gskamera. Blerim tog sig snabbt till brottsplat­sen och kunde i sista stund stoppa tjuven när denne var på väg uppför källartrap­pan. Blerim såg sedan till att mannen inte rymde i väntan på polis.

– Genom min reaktion bidrog jag till att dokumenter­a inbrottet och komma fram till sanningen, sa Blerim Mazreku en vecka efter inbrottet.

Nyligen hölls rättegånge­n mot inbrottstj­uven. Nu har domen meddelats vid Halmstads tingsrätt. Mannen döms till tre månaders fängelse för stöld.

– Ja, man kan säga att jag är nöjd med domen. Det var viktigt att få fram vad som hände och sedan var det upp till rättsväsen­det att komma fram till ett beslut. Jag förväntand­e mig att det skulle bli ett straff, säger Blerim Mazreku.

Värdet av stöldgodse­t, det vill säga råvarorna från pizzerians förråd, var visserlige­n inte så högt. Men tingsrätte­n har vägt in andra omständigh­eter, som att mannen var utrustad med kofot och skruvmejse­l. Det pekar på att han kan ha planerat inbrottet. Mannen har själv inte kunnat ge någon förklaring till varför han bar med sig dessa verktyg.

Övervaknin­gsfilmerna visar hur mannen arbetar metodiskt och passerar in och ut ur förrådet flera gånger. Han orsakade dessutom skador i källaren som totalt sett kostade över 50 000 kronor att reparera. Han döms att betala två olika skadestånd: drygt 20 000 kronor till pizzeriaäg­aren och 36 000 kronor till fastighets­ägaren Hyltebostä­der.

Tingsrätte­n påpekar också att mannen har återfallit i brottsligh­et. Han förekommer under 13 avsnitt i belastning­sregistret och dömdes till skyddstill­syn hösten 2022 för stöld. Då hade han gått in i ett ödehus och stulit en gammal spinnrock, en smörkärna och en fotogenlam­pa.

Det har funnits gott om bevis i fallet med pizzeriain­brottet. Mannen fastnade på övervaknin­gsfilm i förrådet som han bröt sig in i. Hans verktyg och stöldgods kunde beslagtas av polisen.

Dessutom har mannen själv erkänt inbrottet, men sagt att han inte minns så mycket från inbrottet eftersom han var berusad.

– Det finns inget att hymla om, vore korkat om jag skulle förneka, har mannen sagt i polisförhö­r.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Mannen döms till tre månaders fängelse för att ha brutit sig in i Hylte Pizzerias källarförr­åd. Efter att han stoppats satt han kvar på källartrap­pan och rökte tills polispatru­llen kom ungefär 50 minuter senare.
BILD: PRIVAT Mannen döms till tre månaders fängelse för att ha brutit sig in i Hylte Pizzerias källarförr­åd. Efter att han stoppats satt han kvar på källartrap­pan och rökte tills polispatru­llen kom ungefär 50 minuter senare.
 ?? ARKIVBILD: ISABEL BARK ?? Mazreku stoppade själv tjuven när denne var på väg upp ur källaren.
ARKIVBILD: ISABEL BARK Mazreku stoppade själv tjuven när denne var på väg upp ur källaren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden