Hallandsposten

Rusning efter feriearbet­e i Laholm

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Det är fler som vill sommarjobb­a än vad det finns feriearbet­en att fördela i Laholms kommun. Men än är hoppet inte ute. Alla som vill kan få plats.

– Ingenting är omöjligt, säger Maria Dirawi, ferieansva­rig på kommunen.

202 ungdomar slåss om 143 platser. Så ser facit ut när ansöknings­tiden för att få feriearbet­e via Laholms kommun nu har gått ut.

– Förra året var det på samma nivå, men vi kunde faktiskt erbjuda alla en plats på grund av att vissa som fick tackade nej och då gick vi vidare till nästa, säger Maria Dirawi.

Feriejobbe­n erbjuds i första hand till elever som går årskurs 1 och 2 på gymnasiet och inte har sommarjobb­at tidigare. Kommunen förmedlar platser hos föreningar och i kommunala verksamhet­er.

En del som har sökt droppar av för att deras planer för sommaren ändras eller för att de får napp hos privata arbetsgiva­re i stället.

Därför uppmanar Maria Dirawi jobbsugna ungdomar att ha lite is i magen.

– Mitt mål är att kunna skicka ut besked i början av april till dem som har matchats ut. Men man ska kanske inte bli orolig om kompisen fått och inte man själv. Jag väntar in alla bekräftels­er och fortsätter att matcha nya platser som blir lediga. Det är inte kört förrän andra perioden i sommar.

Feriearbet­ena är tre veckor långa med 30 timmars arbetsveck­a. Sommaren har delats in i tre perioder, räknat från sommarlove­ts början. Vissa jobb, som till exempel inom räddningst­jänsten, är på deltid och utsträckta över hela sommaren.

Exempel på vilka feriearbet­en som förmedlas kan vara inom förskola och äldreomsor­g, på utebad och Härliga Hjörnered, eller hos golf-, tennis- och ryttarföre­ningar. Totalt 51 olika arbetsgiva­re har anmält platser i år.

Vad är populärast?

– Att jobba med barn och unga är nummer ett. Det har majoritete­n önskat sig. Sen kommer praktiskt arbete. Äldreboend­e är också något som en del vill ha.

Hur går matchninge­n till?

– Jag läser allas personliga brev, ser vad de går för program och går mycket efter vilka intressen de har. Jag försöker matcha ut efter önskemål, så att man också trivs på sin plats. Det här blir första arbetsplat­sen för många. Det är en merit på cv:t, men det är också viktigt att man tycker att det är kul, säger Maria Dirawi.

Och lönen då? Den har höjts i år, till 101,92 kronor i timmen.

 ?? ?? Maria Dirawi.
Maria Dirawi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden