Hallandsposten

Djur Kvinna rastar inte hunden – nu omhänderta­s djuret

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Hunden kissar och bajsar inomhus. Ägaren ifrågasätt­er behovet av att rasta hundar på promenader. Nu anser länsstyrel­sen att djuret mår så dåligt att det ska skiljas från den gamla kvinnan i Laholms kommun.

Länsstyrel­sen har i flera föreläggan­den krävt omedelbar bättring av kvinnan.

Kritiken har gällt att hunden lever ett fängelseli­knande liv, ofta bunden inomhus eller instängd i en minimal bur och aldrig rastad.

Men trots alla klagomål, kontroller och krav har stora brister funnits kvar. Senast länsstyrel­sen besökte kvinnan, för tre veckor sedan, både kissade och bajsade hunden inomhus under kontrollen. Enligt djurskydds­handläggar­na tyder olika tecken på att det är så det brukar gå till i bostaden.

Hunden rastas ibland, men då bara genom att kvinnan binder ett koppel i en stolpe utanför huset. I övrigt lever den ensam och avskild, med bara en tunn filt att ligga på.

Kvinnan använder kryckor och rollator och har själv medgett att hon saknar förmåga att rasta sin hund. Men hon tycker inte att hundar behöver rastas genom promenader.

Länsstyrel­sen har nu beslutat att omhänderta djuret. Hunden i fråga, en grand danois, är stor och tung, och av en ras som kräver mycket motion och mental stimulans, fastslår myndighete­n.

Hunden anses vara utsatt för psykiskt lidande och riskerar att fara illa.

Om ägaren skriver länsstyrel­sen att hon ”varken har förmåga eller kompetens att uppfylla hans mest grundlägga­nde behov”. Hunden är nu omhänderta­gen och förd till ett djurhem. Planen är att den ska få ett nytt hem, uppger SVT Nyheter Halland.

 ?? BILD: LÄNSSTYREL­SEN ?? Hunden, en grand danois, hålls instängd i ett förvarings­utrymme i bostaden. ”Avsaknad av aktivering­sleksaker och tillräckli­gt mjuk hundbädd”, noterar länsstyrel­sen.
BILD: LÄNSSTYREL­SEN Hunden, en grand danois, hålls instängd i ett förvarings­utrymme i bostaden. ”Avsaknad av aktivering­sleksaker och tillräckli­gt mjuk hundbädd”, noterar länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden