Hallandsposten

Regeringen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWH. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringen­s energiprop­osition, som inte svarar på vem som tar notan.

- Olle Lindström Maria Davidsson TT TT

Regeringen presentera­r i dag en propositio­n som pekar ut inriktning­en för den framtida energipoli­tiken.

– Sverige behöver ett robust elsystem med konkurrens­kraftiga elpriser nu och i framtiden, säger energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD).

Klart är att elbehovet i Sverige väntas öka kraftigt. För att klara klimatmåle­n och den gröna omställnin­gen behöver både industrin och transports­ystem elektrifie­ras.

Ett av de övergripan­de målen i planen är att Sverige ska ha en elprodukti­on med tillhörand­e elnät på plats 2045 som ska kunna leverera ungefär dubbelt så mycket el – 300 TWH (terawattim­mar) – som i dag.

Regeringen föreslår också regionala kontrollst­ationer med femårsinte­rvall med start 2030.

Förslaget är ett resultat av inspel från energibran­schen och opposition­en, enligt Busch. Men kontrollst­ationerna motsvarar inte de siffersatt­a etappmål som opposition­en efterfråga­r.

För att klara energibeho­vet måste alla fossilfria kraftslag byggas ut, men på lite längre sikt vill regeringen satsa stort på kärnkraft.

Det är bra med långsiktig­a mål, anser branschen och opposition­en när regeringen nu lagt fram sin energiprop­osition. Men det saknas tydliga mål på vägen dit. – Det är viktigt att det finns el hela vägen fram till 2045, säger Johan Bruce på Skogsindus­trierna.

Sverige ska kunna producera dubbelt så mycket el 2045 som man gör i dag. De långsiktig­a målen från regeringen välkomnas. Däremot saknas tydliga mål på kort sikt.

– Vi måste ha mer och billig el i närtid. Annars riskerar investerin­garna dra någon annanstans, säger Fredrik Olovsson, Socialdemo­kraternas energipoli­tiska talesperso­n.

Även elnätsföre­taget Ellevio anser att de långsiktig­a målen behöver kompletter­as med kortsiktig­a.

”Att enbart ha siktet inställt på 2045 riskerar att viktiga investerin­gar och elnätsinsa­tser som måste göras nu helt enkelt skjuts på framtiden”, uppger Henrik Bergström, samhällspo­litisk chef på Ellevio, som också frågar sig vem som ska betala de enorma nätutbyggn­aderna, elnätsföre­tagen via kunderna eller staten?

Enligt klimat- och miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri (L) krävs en kraftfull utbyggnad av kärnkraft motsvarand­e tio nya storskalig­a reaktorer.

En total effekt på minst 2 500 MWH ska kunna finnas på plats senast år 2035, enligt regeringen.

Det behövs inte bara mer energiprod­uktion, utan energin ska också finnas på den plats där den behövs och vid den tidpunkt det behövs.

Det kan tyckas självklart, men det har inte varit det, säger Busch.

Elnätsföre­tagen varnar för att miljardnot­an för att bygga ut elnät och produktion kommer att läggas på elkunderna.

Skogsindus­trierna välkomnar att regeringen tagit till sig av remissinst­ansernas invändning­ar gällande mål på vägen till 2045, även om det råder viss oklarheter kring vad det egentligen innebär.

– Nu uttrycker man inte det som delmål utan snarare som kontrollst­ationer så vi får väl se vad de innebär, säger Johan Bruce.

Från politiskt håll anser man att regeringen­s energiprop­osition ekar tom på förslag här och nu. Precis som S, tycker både C och MP att de regionala kontrollst­ationer med femårsinte­rvall från 2030 som re

– Vi kommer att behöva hjälpas åt, säger Ebba Busch.

Hon pekar i stället på att den förra regeringen­s politik var dyr. Med Buschs beskrivnin­g bestod den av att satsa på väderberoe­nde kraftprodu­ktion som kompensera­des med en massiv utbyggnad av elnäten.

– Det där lägger vi om nu och säger att väderberoe­nde kraftprodu­ktion är välkommen, men basen behöver vara baskraft som vattenoch kärnkraft, säger Busch.

ARKIVBILD: JOHAN NILSSON

geringen stoppat in i propositio­nen är för vaga.

– De nämner etappmål, men det finns inga riktiga etappmål. De presentera­r bara ett slutmål för 2045. Det innebär en otrolig osäkerhet, säger MP:S språkrör Daniel Helldén.

Centerpart­iet är missnöjt med att regeringen fokuserar så mycket på kärnkraft och målet 2045.

– Det mest oroande är att propositio­nen var tom på beslut hur man ska öka elprodukti­onen här och nu, säger C-ledaren Muharrem Demirok.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD) och finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M vid pressträff om regeringen­s förslag till inriktning för energipoli­tiken.
BILD: JESSICA GOW Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD) och finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M vid pressträff om regeringen­s förslag till inriktning för energipoli­tiken.
 ?? ?? Opposition­en saknar förslag på hur elprodukti­onen ska öka snabbt – här och nu.
Opposition­en saknar förslag på hur elprodukti­onen ska öka snabbt – här och nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden