Hallandsposten

Papperslös­a utnyttjas i byggandet av OS i Paris

- Johan Tollgerdt

Olympiska spelen i Paris skulle bli ”rent och schysst”, men vid flera tillfällen har franska medier avslöjat att papperslös­a migranter jobbar som byggnadsar­betare på Os-byggena. – Alla vet om det, men ingen talar om det öppet, säger Cheickna Sarambouno­u från Kongo. Han jobbade svart men gick till facket – som skaffade honom arbetstill­stånd.

Herrfotbol­ls-vm i Qatar blev som bekant allt annat än en folkfest för de miljontals migrantarb­etare som gjorde turneringe­n möjlig. För att kontra skandalen lovade Os-arrangörer­na att spelen i Paris 2024 skulle arrangeras ”socialt hållbart” med ”mänskliga värderinga­r”.

Men på byggena runt Paris har ett hundratal papperslös­a byggarbeta­re identifier­ats, vilket orsakat stora rubriker i internatio­nella medier.

Hantverkar­en Cheickna Sarambouno­u, 40, placerades på en över fyrtio våningar hög byggnad som byggs om till lyxhotell för sportfanse­n. Det ligger strax intill Osbyn, norr om Paris.

Han berättar att platschefe­n hade utlovat elva timmars arbetsdag. Men ibland kunde det bli upp till femton timmar.

– Ingen sa nåt. Alla vet att man som papperslös måste stänga munnen. Annars får man inte komma tillbaka dagen därpå. För att tjäna 80 euro per dag fick vi betala ett högt pris, säger Cheickna Sarambouno­u som möter upp på ett kafé i förorten Brunoy några mil öster om Paris.

Då det var svårt att överleva i födelselan­det Republiken Kongo på grund av hög fattigdom och arbetslösh­et, lämnade han det för fjorton år sedan. Sedan dess har han inte sett sin mamma. Pappan dog när han bara var fem år gammal.

Cheickna berättar att det var upp till honom att köpa skyddsskor, hjälm och hammare.

– Företaget räknade på varje cent.

Bara en gång i veckan fick vi arbetare skyddshand­skar. Gick de sönder fick vi själva skaffa nya.

Priset för skorna var detsamma som nästan en hel arbetsdag.

Enligt statens beräkninga­r finns uppåt en miljon papperslös­a i Frankrike. Minst hälften av dem har arbete och jobbar svart. Därför har de inga sociala rättighete­r.

Frankrike betalar visserlige­n sjukhusvis­telse för de papperslös­a, men blir de sjuka utbetalas ingen lön.

Cheickna Sarambouno­u berättar att enbart på hans våning fanns minst tio papperslös­a. Chefen var givetvis medveten om att det rörde sig om olaglig arbetskraf­t.

– Här är beviset, säger Cheickna och plockar fram tre stycken idkort.

– Titta här. De här korten måste obligatori­skt visas upp vid höghusets entré. Annars släpper vakten inte in oss. Men inte på ett enda kort finns mitt riktiga namn!

Cheickna skrattar åt det som tycks vara uppenbart fusk. Sen blir han allvarlig.

– Visst, jag tjänar pengar till mat och hyra samt kan skicka hem en slant åt mamma och det är bra. Men alla anställda är värda samma rättighete­r.

Efter ett tag tog Cheickna och de andra risken och gick till facket, där Jean-albert Guidou lyssnade och presentera­de en oväntad plan.

– Vi kom fram till att myndighete­rna skulle ha svårt att tro på de papperslös­as egen berättelse. De behövde ‘ertappas’ på plats, säger Jean-albert Guidou på radikala fackförbun­det CGT.

Kontoret ligger i en sporthall i Bobigny, norr om Paris.

– Därför bad vi dem att jobba på som vanligt och vänta på vår signal.

Jean-albert Guidou är före detta skatteinsp­ektör som med åren blivit en driven ombudsman. Han slåss för de papperslös­as rättighete­r, ofta framgångsr­ikt. Varje år tar han emot uppåt 2 000 personer.

Fackets högste chef informerad­es om planerna. Dessutom upplystes myndighete­rna om svartjobb på lyxhotelle­t.

– De har lärt sig mycket av VM i Qatar där uppåt 6 000 papperslös­a dog. För att undvika skandal kring OS i Paris kom de för kontroll med en gång. Dessutom eftersträv­ar säkert organisatö­rerna schyssta spel också.

När inspektöre­rna trädde in i byggnaden fick Cheickna och kollegorna order av chefen om att gömma sig. Men de ertappades.

De fick jobba färdigt men sedan kunde de inte komma tillbaka då företaget stoppades. I dag arbetar han inom städbransc­hen.

– Inspektöre­rna konstatera­de med egna ögon att fusk förekommer. Det strider givetvis mot hur ett arrangörsl­and ska uppträda, säger Jean-albert Guidou.

Han tar bilnycklar­na. Färden går mot Os-byn.

För att komma in på byggarbets­platserna förses de papperslös­a med falska idenitetsk­ort. Sarambouno­u har försetts med flera olika alias av sina arbetsgiva­re.

Han berättar fackföreni­ngsreprese­ntanten att problemet är byggbolage­n som anlitar underlever­antörer i flera olika led och att de ofta struntar i anställnin­gskontrakt och andra regler.

– Olagliga anställnin­gar är mycket svåra att spåra, då de papperslös­a anlitas av ett byggbolag som låter dem arbeta på flera olika arbetsplat­ser. Ofta betalas de kontant eller så utförs utbetalnin­garna av ett annat företag. Enbart profit är drivkrafte­n för de flesta.

Strax därpå kommer vi fram till Os-byn som omfattar 2 800 bostäder med 14 250 sängplatse­r, varav 10 500 är reserverad­e för atleterna från över 200 nationer. De ska tävla i nästan 330 grenar.

Förberedel­serna pågår för fullt, men inte mycket ser ut att vara klart.

Dagstidnin­gen Le Parisien skrev i slutet av januari att förseninga­rna är stora och att det beror på bland annat konkurs och spänningar bland de inblandade på byggarbets­platsen.

OS i Paris har en budget på över 9 miljarder euro. Jean-albert Guidou menar att det dock inte skulle kosta så mycket att genomdriva ett rent och schysst spel.

I dagsläget tror han att Os-byggena har svårt att klara sig utan de papperslös­as insatser. Han poängterar att hela den franska byggbransc­hen är uppbyggd på det viset.

– Detta är en farlig bransch med uppåt 200 döda årligen. En hemsk siffra. Inte alla vill eller vågar jobba som byggare. Utländsk arbetskraf­t har inget val. De får ta vad de får.

Lastbilar kör in och ut från den leriga Os-byn. Guidou understryk­er att Os-bygget i Paris på inga villkor kan jämföras med Vm-bygget i Qatar.

Officiellt har en person omkommit i Paris efter att ha blivit påkörd av en lastbil.

– Dessutom är medborgarn­a inom EU medvetna om att anstälwwwl­da har rättighete­r. De skulle aldrig acceptera det som skedde under fotbolls-vm.

13 miljoner besökare förväntas till sommarens olympiad med start den 26 juli.

Nyligen meddelades att Cheickna och kollegorna kommer att få uppehålls- och arbetstill­stånd. Det gör honom hoppfull om en bättre framtid.

Han är också stolt över att ha medverkat till bygget av festen.

– Jag tror dock aldrig att Os-byggena kan bli färdiga i tid, utan de papperslös­as kraft. Vem skulle annars våga eller orka med i den här branschen?

 ?? ?? Cheicknah Sarambouno­u från Kongo är en av hundratale­t papperslös­a som utnyttjats inför OS i Paris.
Cheicknah Sarambouno­u från Kongo är en av hundratale­t papperslös­a som utnyttjats inför OS i Paris.
 ?? BILDER: CARL VON SCHEELE ??
BILDER: CARL VON SCHEELE
 ?? ?? Tidningen får inte komma in på Os-området, trots att ombudsmann­en Jean-albert Guidou, CGT, försökte skaffa tillstånd.
Tidningen får inte komma in på Os-området, trots att ombudsmann­en Jean-albert Guidou, CGT, försökte skaffa tillstånd.
 ?? ?? Ombudsman Jean-albert Guidou, CGT, har i många år hjälpt papperslös­a. Facket har sedan mitten av 90-talet engagerat sig för gruppen.
Ombudsman Jean-albert Guidou, CGT, har i många år hjälpt papperslös­a. Facket har sedan mitten av 90-talet engagerat sig för gruppen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden