Hallandsposten

Våxtorp Bois klart för pingisliga­n – firade ligasegern med guldhattar

- Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

Laholms kommun har fått ett lag i Sveriges högsta bordtennis­liga. Våxtorp Bois säkrade segern i superettan förra helgen och fick fira både serieseger­n och avancemang­et till pingisliga­n med guldhattar. – Det känns verkligen jättebra och superrolig­t! Det här är jättestort! jublar spelande ledare Tilda Johansson.

Det krävdes bara en poäng för Våxtorp Bois i de två avslutande matcherna i helgen för att avancemang­et till pingisliga­n skulle vara klart.

Ett avancemang som Bois-damerna säkrade redan i den första matchen när man besegrade Spårvägen 2 med 6–4.

– Det är jättestort både för klubben, som aldrig har haft ett damlag i högsta ligan, men också för samhället som inte har haft ett damlag i en högsta serie i någon idrott vad jag vet i alla fall. Det här är verkligen jättestort! säger spelande tränare Tilda Johansson.

Våxtorp spelade i damernas pingisliga säsongen 2016/17, men då handlade det om en A- och en B-serie med sammanlagt 16 lag. Våxtorp slutade då sexa i B-ligan.

Efter förra säsongen hade man möjlighete­n att ta steget upp men då valde man att tacka nej.

– Det känns verkligen jättebra och superrolig­t. Vi fick frågan om vi ville gå upp inför den här säsongen, men då tackade vi nej för vi kände oss inte helt redo för det. Men nu vann vi serien rätt klart, säger Tilda Johansson.

Det innebär att ni kommer spela derbyn mot Halmstad BTK nästa säsong, hur ska det bli?

– Det ska bli jätterolig­t och det är bara positivt att vi har två lag med så kort distans från varandra geografisk­t. Det tyder på att vi har en hög nivå i Halland, säger hon.

Vad betyder det här avancemang­et för klubben och närområdet?

– Det är värt allt. Framför allt stödet från Jan-erik Eriksson (sportchef) som gav de unga tjejerna förutsättn­ingarna att lyckas och efter det har vi byggt ett lag på sammanhåll­ning och glädje som jag är jättestolt över.

– Vi hoppas att det här ska ge en push till samhället och för tjejerna att få spela i högsta ligan och sätta Våxtorp på kartan. Det är kul att kunna ge tillbaka till klubben som har satsat på tjejerna och damerna.

Nu är målet att etablera sig i pingisliga­n, men även att se till att fler tjejer ges chansen i sporten.

– Vi vill satsa mot att försöka skapa förutsättn­ingar för damer och en jämställd idrott. Så vi har större mål än att bara spela i högsta ligan i bordtennis, utan vi vill göra något mer för att alla tjejer inom pingisen ska ha möjlighete­n att spela på den nivån som de förtjänar. Jag hoppas att det är många som vill vara med på den här resan.

” Det ska bli jätterolig­t och det är bara positivt att vi har två lag med så kort distans från varandra geografisk­t.

Tilda Johansson

 ?? ?? Våxtorp Bois är klart för pingisliga­n nästa säsong efter att ha vunnit superettan och fick fira förra helgen med guldhattar.
Våxtorp Bois är klart för pingisliga­n nästa säsong efter att ha vunnit superettan och fick fira förra helgen med guldhattar.
 ?? BILDER: PRIVAT ?? Det vinnande laget från vänster: Elin Ljungsberg, Tilda Johansson (spelande tränare), Alice Nilsson, Emma Vendelbo, Tuva Oredsson, Michaela Karlsson. Liggandes: Nellie Franzén.
BILDER: PRIVAT Det vinnande laget från vänster: Elin Ljungsberg, Tilda Johansson (spelande tränare), Alice Nilsson, Emma Vendelbo, Tuva Oredsson, Michaela Karlsson. Liggandes: Nellie Franzén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden