Hallandsposten

Hanna Olsson i Vm-truppen efter svåra skadan

Damkronorn­as förbundska­pten Ulf Lundberg har presentera­t sin trupp till hockey-vm i april. Med finns storstjärn­an Hanna Olsson, nyligen tillbaka efter flera månaders skadefrånv­aro. – Det här var inget jag trodde för några månader sedan, säger hon efter ut

- Kasper Ljungström Simon Uggla TT

I mitten av oktober tvingades Frölundaka­ptenen till operation efter en tackling från Luleås Petra Nieminen. Efteråt lät domen att det var färdigspel­at den här säsongen för Hanna Olsson på grund av lårskadan. Men i semifinals­erien mot Luleå var hon mirakulöst tillbaka.

Nu är Olsson även uttagen till Damkronorn­as Vm-trupp i Utica, USA, i april.

– Vi har haft kontakt under säsongen kontinuerl­igt och det är en bonus för mig och jag vet att det är en bonus för dig också, Hanna, säger förbundska­pten Ulf Lundberg på trupputtag­ningen.

Hanna Olsson, som var på plats vid trupputtag­ningen, trodde själv heller inte att hon skulle hinna bli spelklar i tid.

– I och med att det var så pass definitivt liksom, att det här tar upp till elva månader att läka, så har jag hela tiden varit inställd på att det inte blir något mer, säger hon till TT.

Olsson berättar också att hon tror att det just är hennes tålamod och acceptans av situatione­n, som gör att hon är uttagen.

– Jag tror ändå någonstans att det har varit nyckeln till att det har gått så pass bra. Att jag har haft det tålamodet.

Hanna Olsson när den svenska Vm-truppen presentera­des.

BILD: SAMUEL STEÉN

Jag har inte haft någon stress över det, utan jag har kunnat träna på hårt och följa planen utan att stressa.

Flera spelare i Vm-truppen är tonåringar, och trots sina blott 25 år kliver Olsson in i mästerskap­et som en av de mest rutinerade i Damkronorn­a.

– Det är klart att jag vill kunna bidra med min rutin och ett lugn och kunna sprida det i laget. Ute på isen är alla enormt skickliga, men runt omkring tror jag att jag kan bidra en del.

I truppen finns fyra Vm-debutanter i Emma Forsgren (Djurgården), Ida Karlsson (University of Minnesota-duluth), Wilma Sundin (Modo) och Mira Hallin (Modo).

Men trots den unga truppen tror förbundska­ptenen stenhårt på sitt lag.

– Om vi får fullständi­g träff i prestation­erna kommer vi kunna vara en medaljkand­idat, och det tycker jag att det finns fog för. Det här laget är också värda att veta att jag verkligen tror på dem. När man åker till en turnering så gör man ju det för att vinna. Man går in för att vinna varenda match, säger Ulf Lundberg och avslutar:

– Andra får bedöma vad som är rimligt eller inte. Jag vet ju hur vi har byggt det här under snart fyra års tid, så en oerhörd ödmjukhet men vi ska också våga vara kaxiga.

Sverige inleder turneringe­n mot Danmark den 3 april.

Forwards:

8. Hilda Svensson, HV71

11. Josefin Bouveng, University of Minnesota

13. Wilma Sundin, Modo

17. Sofie Lundin, Frölunda

19. Sara Hjalmarsso­n, Linköping

21. Lova Blom, Linköping

22. Hanna Thuvik, Brynäs

23. Thea Johansson, University of Mercyhurst

24. Ebba Hedqvist, Modo

25. Lina Ljungblom, Modo

26. Hanna Olsson, Frölunda

29. Felicia Wikner-zienkiewic­z, Frölunda

34. Mira Hallin, Modo

” Jag tror ändå någonstans att det har varit nyckeln till att det har gått så pass bra. Att jag har haft det tålamodet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden