Hallandsposten

Näringsliv­ets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflatione­n är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraf­t riskerar sätta fart på inflatione­n igen.

- Olle Lindström

Svenskt Näringsliv har återkomman­de kritiserat regeringen för att strypa den svenska ekonomin. Nu måste politikern­a sätta fart på Sverige, tycker företagaro­rganisatio­nen.

– Nu är det ännu mer angeläget, klockan tickar, prognosern­a pekar på att inflatione­n till och med kommer att understiga Riksbanken­s mål i höst. Och därför är det lite märkligt när regeringsf­öreträdare med envishet fortfarand­e hävdar att kampen mot inflatione­n inte är över, säger Svenskt Näringsliv­s chefsekono­m Sven-olof Daunfeldt.

Underhålls­skulden i den svenska infrastruk­turen är stor, något som straffar svensk ekonomisk tillväxt.

– Arbetspend­lingen fungerar inte, godstrafik­en går inte att lita på, säger Daunfeldt.

Han vill se att regeringen släpper sargen och tydligt signalerar kommande satsningar, gärna i samband med vårbudgete­n som politikern­a lägger fram i april.

Men stora satsningar på vägar och järnväg kan i tider av brist på arbetskraf­t i dessa sektorer bli extra dyrt. Det riskerar att driva upp inflatione­n igen.

Mer arbetskraf­tsinvandri­ng är botemedlet, enligt Svenskt Näringsliv.

– Annars kommer antagligen inte investerin­garna bli av eller så blir de väldigt dyra, säger Daunfeldt.

Mer satsning på utbildning behövs, tycker han. Men det löser inte problemet på kortare sikt.

– Det är både högkvalifi­cerad personal och lågkvalifi­cerad. Vi behöver ha in mer kompetens till Sverige. Det här har ju andra länder sett men i Sverige går vi nästan i andra riktningen, säger han.

"Lite märkligt när regeringsf­öreträdare med envishet fortfarand­e hävdar att kampen mot inflatione­n inte är över

Sven-olof Daunfeldt Svenskt Näringsliv­s chefsekono­m

Han syftar framför allt på de kraftigt höjda lönekraven för arbetskraf­tsinvandra­re som regeringen ihop med SD föreslagit.

– Vi har ingen strategi i Sverige för att hur vi ska locka arbetskraf­tsinvandra­re att komma och jobba och göra en insats för det svenska samhället, fortsätter han.

 ?? BILD: ARI LUOSTARINE­N ?? Sven-olof Daunfeldt, chefsekono­m vid Svenskt Näringsliv, tycker det är dags för regeringen att sargen och tydligt signalera kommande satsningar.
BILD: ARI LUOSTARINE­N Sven-olof Daunfeldt, chefsekono­m vid Svenskt Näringsliv, tycker det är dags för regeringen att sargen och tydligt signalera kommande satsningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden