Hallandsposten

Tavla ”för kraftfull” för försvarsde­partemente­t

En kostymkläd­d man håller i sitt automatvap­en. Fram tills nu har Mamma Anderssons målning ”Om kriget (igen och igen)” hängt vid ett mötesrum på försvarsde­partemente­t i Stockholm som valt att skicka tillbaka den till Statens konstråd.

- Erika Josefsson

Nu visas den i stället för allmänhete­n. ”Varning för konsten!” heter utställnin­gen på Skeppsholm­en i Stockholm med ett 30-tal offentligt ägda verk som väckt starka reaktioner. Vissa har också sänts i retur av statliga myndighete­r, tingsrätte­r och andra institutio­ner som inte längre vill visa dem. Till den kategorin hör Mamma Anderssons målning som köptes in av Statens konstråd 1999 och placerades på försvarsde­partemente­t. Där fick den vara kvar fram till 2023.

– Den hängde i anslutning till ett mötesrum och blev för kraftfull efter vad vi hört. Annars kan man ju tycka att motivet skulle passa bra där, säger Henrik Orrje, vikarieran­de direktör på Statens konstråd.

”Om kriget (igen och igen)” målades i samband med Balkankrig­et och föreställe­r en kostymkläd­d man med krigsvapen. Framför honom rör sig vanliga civilklädd­a människor i ett upplöst landskap. Mamma Andersson är en av Sveriges mest hyllade samtidskon­stnärer och målningen kommer inte att samla damm, enligt Orrje.

Den är också ett exempel på hur rum och tid påverkar hur konsten ses och uppfattas, vilket också är temat för utställnin­gen på Statens konstråd.

BILD: RICARD ESTAY

– Viss konst känns föråldrad, men just den här målningen får ju ytterligar­e en dimension i dag eftersom vi lever i ett säkerhetsp­olitiskt känsligt läge.

Även cigaretter väcker reaktioner. Eva Mossing Larsens målning ”Rökning” föreställe­r en ung person som blåser ut ett enormt grått rökmoln. Den har hängt i Studentpal­atset på Stockholms universite­t som valde att plocka ner den 2021.

Nakna kroppar har också fått en ny laddning. Frisen ”Fri som liv” – en serie målningar på pannå av Tom Krestesen kom i retur 2015 från Sveriges geologiska undersökni­ng (SGU) i Uppsala. De gjordes direkt för SGU:S lokaler 1979.

– Man tyckte att de nakna kropparna som konstnären avbildat var för påträngand­e, men när man ser verket och börjar diskutera det förstår man att motiven är hämtade från Gamla testamente­t och Höga visan, säger Henrik Orrje.

 ?? ?? ”Om kriget (igen och igen)” målades av Mamma Andersson i samband med Balkankrig­et.
”Om kriget (igen och igen)” målades av Mamma Andersson i samband med Balkankrig­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden