Hallandsposten

Vill ni ha någon fungerande slutenvård över huvud taget?

- En ledsen och utarbetad sjuksköter­ska

Vård. Vi var många inom vården som skrattade frustrerat nyligen när Messiah Hallberg på bästa sändningst­id på SVT sarkastisk förklarade hur svensk sjukvård gjort sig beroende av hyrpersona­l på ett patologisk sätt. Vi som jobbar på sjukhuset vet att det är sant. Att konsekvens­erna av hyrstoppet i september i fjol genererar betydligt färre vårdplatse­r, dålig arbetsmilj­ö, personal som slutar och framförall­t patienter som får vänta på vård som kan anstå vill ingen riktig ta ansvar för.

Sjukhusche­fens svar är att man har inte mandat erbjuda något extra för att locka tillbaka sjuksköter­skor, det ligger utanför budget. Man får inga extra resurser för att anställa. Regionpoli­tikerna svarar att de litar på de som styr verksamhet­en och en budget i balans är målet så nej, inga extra pengar för att rekrytera fast personal.

Då undrar man ju varför en sjuksköter­ska som jobbat som hyrsjukskö­terska på sjukhuset och tjänat 75 000 kronor i månaden, haft ett bra schema skulle ta en fast anställnin­g inom regionen med en månadslön på 30 000 kronor per månad, ett icke hållbart schema, där risken att du blir inbeordrad på dubbelpass på 15 timmar då det fattas personal?

Klart hen inte tar en sådan anställnin­g ... vem hade gjort det? Vi som jobbar i vården är inte dumma, även om arbetsgiva­ren verkar tro det.

Jag är övertygad om att skulle regionerna visa uppskattni­ng för sin fastanstäl­lda personal samt erbjuda skäliga löner och arbetsförh­ållanden skulle man få sökande till de tjänster som ligger ute.

Men nej, de vill inte ge sig. I stället kommer man med det ena dåliga förslaget efter det andra.

Avdelninga­r utan sjuksköter­skor, farmaceute­r som ska hjälpa sjuksköter­skor blanda läkemedel för att sjuksköter­skorna inte hinner, listan kan göras lång. Jag skulle kalla dessa förslag för dåliga symtomlind­rare, när man vet vad problemet egentligen beror på. Så ni regionpoli­tiker och chefer högt upp i verksamhet­en.

Ta ert ansvar nu och erkänn att detta inte blev bra. Vill ni ha någon fungerande slutenvård över huvud taget eller ska vi stänga vårdavdeln­ingarna?

För Halland har redan minst vårdplatse­r i Sverige, till och med minst vårdplatse­r i EU. Samtidigt har Region Halland miljarder på börsen. Underbart prioritera­t verkligen. Jag tycker den halländska befolkning­en förtjänar bättre.

 ?? BILD: ERIK NYLANDER/TT ?? ”En ledsen och utarbetad sjuksköter­ska” skriver bland annat om konsekvens­erna av hyrstopp i vården.
BILD: ERIK NYLANDER/TT ”En ledsen och utarbetad sjuksköter­ska” skriver bland annat om konsekvens­erna av hyrstopp i vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden