Hallandsposten

Gaming in Motion – ett hälsosamt projekt

- Maria Norrman Agneta Tubérus projektled­are Gaming in Motion Young Gamers

Gaming in Motion är ett treårigt projekt som syftar till att barn och unga som står långt ifrån traditione­ll träning bjuds in till fysisk aktivitet via digitala spel. Projektet stöds av Allmänna arvsfonden, som av Riksrevisi­onen föreslås avvecklas då kriminella tillskansa­r sig projektmed­el. Är det de goda krafterna i samhället som ska få råda eller ska de kriminella få lov att styra och begränsa? Det skriver Maria Norrman och Agneta Tubérus från organisati­onen Young Gamers.

HP debatt 20/1. Gaming in Motion (GIM) är ett treårigt rikstäckan­de projekt som föreningen Young Gamers är projektäga­re till och stöds av Allmänna arvsfonden. Ett stöd som är helt avgörande för denna typ av projekt. Särskild kollektivt­rafik, i dagligt tal färdtjänst och BVC tar vi i dag för givna, men är exempel på verksamhet­er sprungna ur arvsfondsp­rojekt.

Vid Riksrevisi­onens granskning av Allmänna arvsfonden föreslås denna avvecklas, bland annat med hänvisning till att kriminella tillskansa­r sig projektmed­el. Problemet att kriminella utnyttjar olika samhällssy­stem för egen vinning är utbrett och gäller inte bara arvsfonden.

Arvsfondsp­rojektet GIM riktar sig till barn och unga både med och utan funktionsn­edsättning, inte minst de som inte är så fysiskt aktiva och de som ofta ägnar sig åt traditione­ll gaming framför en dator, något som ofta ses som ohälsosamt och stillasitt­ande. Syftet med projektet är att möta barn och unga via fysiskt aktiva digitala spel såsom VR, Xbox och Nintendo, ett motiverand­e och roligt sätt att röra sig på. I projektet vill vi också skapa en förståelse, i ett samhälle där det allt oftare larmas om att barn och unga inte är tillräckli­gt fysiskt aktiva, kring alternativ till traditione­ll fysisk aktivitet med hjälp av digitala spel.

Dessutom ska projektet arbeta för att skapa en acceptans hos vuxenvärld­en kring gaming som är så mycket mer än att sitta framför en skärm. Gaming utvecklar förmågor som kommunikat­ion och samarbete, och är dessutom ett fantastisk­t sätt att hitta ett socialt sammanhang, inte minst för personer med funktionsn­edsättning.

I projektet har vi skrivit ett metodmater­ial som riktar sig främst till områdena skola, sjukvård, gaming-, idrotts- och funktionsh­indervärld­arna. Via dessa aktörer kan en acceptans spridas i samhället kring denna typ av fysisk aktivitet och på så vis komma målgruppen tillgodo.

Vid vår pilotstudi­e inför framtagand­et av metodmater­ialet har vi sett att pulsen kan öka till 90 procent av maxpuls vid denna typ av aktivitet. I samarbete med Högskolan i Halmstad har ett Gim-labb öppnats, där vi kan visa på och där man kan prova denna typ av spel och där barnen och ungdomarna kommer att ges möjlighet att delta i denna alternativ­a typ av fysisk aktivitet.

Det är dags att markera att goda projekt och samhällsin­satser är något vi värnar om och att kriminella ska ses som just kriminella. När samhället väljer att begränsa det positiva på grund av illegala aktörer som utnyttja systemen, innebär det i slutändan att det goda förlorar. Ett sådant samhälle vill vi inte ha!

"Gaming utvecklar förmågor som kommunikat­ion och samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden