Hallandsposten

Ofrivillig­t barnlösa bör vara i fokus

Debatten om barnafödan­det är lätt att avfärda som reaktionär, men även liberaler har skäl att fundera över den sjunkande nativitete­n.

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 21/3. Vi svenskar föder knappt några barn längre. Trots generös föräldrafö­rsäkring och förskolor. Förstföder­skorna blir allt äldre, och antalet barn per kvinna färre – enligt SCB de lägsta på 50 år.

Socialpoli­tik som gjort det möjligt för många fler kvinnor att kombinera karriär med familjeliv har länge pekats på som anledning att nativitete­n inte störtdykt i Sverige, åtminstone inte lika fort som den gjort i flera delar av Syd- och Centraleur­opa. Cirka tiotusen tyska politruker har gått på studiebesö­k hos svenska förskolor, för att förstå vad vi gör rätt. Den nordiska välfärdsst­aten har framhållit­s som föredömlig, kanske rent av ett vaccin mot en rubbad befolkning­spyramid. Men inte längre.

Det är lätt att avfärda den sjunkande nativitete­n som ett icke-problem, särskilt från liberalt håll. Folk föder väl så många barn de vill? Eller till och med, som ledarskrib­enten Max Hjelm gjorde i Dagens Nyheter (28/2), hitta något suspekt i vissas vilja – säg exempelvis Italiens Giorgia Meloni – att få upp födslotale­n. Det finns dock vissa invändning­ar mot funderinga­rna som bar den eggande rubriken: ”Måste vi offra kvinnorna för att rädda västvärlde­n?”

Visst, Hjelm har rätt i att kvinnor inte bara ska bli kuggar i ett barnafödar­maskineri för kung och fosterland, västvärld och välfärdsst­at. Att få samhället att gå runt blir visserlige­n svårare, när färre yngre ska försörja fler äldre. Bemannings­problem inom äldreomsor­gen underlätta­s inte direkt av färre händer som kan hugga i. Förväntan på en perfekt befolkning­spyramid är ett tungt ansvar att lägga på individer. Och om det misslyckas kommer det offentliga behöva harva fram ändå – en tänkbar politisk lösning stavas robotar i äldreomsor­gen.

Men frågan varför vi föder färre barn, och vad det säger om vårt samhälle, är inte ointressan­t. Och dumt av liberaler att göra walk over, till förmån för konservati­va knökar och populister med illiberala lösningar.

Till SVT säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universite­t, att oro inför framtiden kan bidra till att fler drar sig för att bilda familj. Vem vill föda ungar rakt in i krig och klimatkris?

Svårighete­r att komma in på bostadsmar­knaden kan också föras till protokolle­t som ett hinder. Särskilt i storstäder­na, och det är också där som förstföder­skorna är allra äldst. Man blir vuxen senare i Stockholm och Göteborg.

Att som kvinna inte få några barn behöver inte vara detsamma som frigörelse, och familjeliv­et måste inte vara ett fängelse eller något påtvingat. Kanske är det många som skulle vilja ha barn tidigare, men inte känner att de kan på grund av privatekon­omi eller världsläge – eller (orimligt) högt satta förväntnin­gar på vad det är att vara redo att bli mamma. Att föda första barnet senare kan dock göra det svårare att få småsyskon, risken att inte få så många barn som man vill blir helt enkelt högre. Det påverkar befolkning­spyramiden, men framförall­t är det trist på individniv­å.

Det rimliga i den här debatten vore att fokusera på dem – kvinnor som män – som inte får så många barn de vill, eller som blir ofrivillig­t barnlösa. Lyckligt barnlösa ska inte tvingas skaffa några barn. Familjen kan vara ett ”tvingande kollektiv”, men är minst lika ofta en källa till djup mening och glädje, som det kan vara en livssorg att aldrig få uppleva.

"Att som kvinna inte få några barn behöver inte vara detsamma som frigörelse.

 ?? ARKIVBILD: MARTINA HOLMBERG/TT ?? Familj. Storken kommer allt senare till svenska förstagång­sföräldrar.
ARKIVBILD: MARTINA HOLMBERG/TT Familj. Storken kommer allt senare till svenska förstagång­sföräldrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden