Hallandsposten

Eu-parlamente­t svek Ukraina

- Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Inöden prövas vännen. Många europeiska politiker som kallar sig Ukrainas vänner klarar inte den prövningen. Inte när vänskapen ställs mot snäva ekonomiska intressen i deras hemländer. Det visade Europaparl­amentet den 13 mars, när det röstade mot ett förmånligt handelsavt­al med Ukraina.

När Rysslands krig raserade delar av Ukrainas ekonomi och stängde exportväga­r öppnade EU nya sådana för det ukrainska jordbruket. Fler varor fick under en begränsad tid föras in i unionen tullfritt, främst för att skeppas vidare ut i världen. Men snart började bönder i flera europeiska länder protestera. De säger att ukrainska jordbruksv­aror sänker partiprise­t i Europa och berövar polska, rumänska, franska med flera jordbrukar­e deras levebröd. Bland annat hävdas att ukrainarna kan hålla lägre priser för att de inte möter samma krav på kvalitet som EU:S bönder. Det påståendet är svårt att förstå eftersom det håller sig på råttan i pizzan-nivå. De jordbruksp­rodukter som nu förs in i EU från Ukraina är samma varor som passerat gränsen tidigare under en licens- och kvotregim. Det är samma honung, socker, vete, kyckling och så vidare, och möter rimligtvis samma kvalitetsk­rav.

Motståndet mot jordbruksh­andeln med Ukraina handlar helt enkelt om att vissa europeiska bönder inte vill ha konkurrens. Men det är svårare för dem att höja effektivit­eten än att peka finger mot ukrainarna. Så de aktiverar sin kampanjapp­arat med allt från att blockera vägarna från Ukraina till att dumpa gödsel på gatorna i europeiska huvudstäde­r och bearbeta de egna politikern­a.

"För Ukraina betyder det förlorade inkomster och försämrad ekonomi.

Det gav resultat men skadan var inlednings­vis begränsad. Eu-kommission­en föreslog att avtalet med Ukraina skulle förlängas i ytterligar­e ett år, till juni 2025, men att kyckling, ägg och socker skulle undantas. Om de fördes in i större mängd än ett snitt för 2022 och 2023 så skulle tullarna återaktive­ras.

Förslaget fick klartecken från medlemslän­derna och röstades igenom med klar majoritet av Eu-parlamente­ts handelsuts­kott. Men när avtalet skulle antas av hela parlamente­t så saboterade­s det. Ändringsfö­rslag som utskottet avvisat dök upp igen och röstades igenom. De innebär att antalet varor som undantas frihandeln inte längre är tre utan elva, däribland de för Ukraina viktiga spannmålen. Jämförelse­året ska inte bara vara 2022 och 2023 utan även 2021, vilket betyder att tullarna slår till tidigare, kanske omedelbart för vissa produkter.

För Ukraina betyder det förlorade inkomster och försämrad ekonomi som redan lider hårt av kriget. Signalen till Moskva är att Europas uppslutnin­g bakom Ukraina har många svaga länkar som kan användas för att underminer­a detta stöd. Sverigedem­okraterna Charlie Weimers och Johan Nissinen röstade för denna Ukrainafie­ntliga politik, liksom de numera partilösa Peter Lundgren (tidigare SD) och Sara Skyttedal (tidigare KD).

Parlamente­ts tilltag gör att hela lagen måste omförhandl­as med Kommission­en och medlemslän­derna, vilket ger en ny öppning för en del Eu-stater att göra avtalets gränshinde­r ännu högre för Ukraina. De Ukraina- och frihandels­vänliga politikern­a måste nu höja sina röster. Och hycklarna bör dras fram i ljuset. De som i ena stunden säger att de står på Ukrainas sida för att i nästa hugga ukrainarna i ryggen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden