Hallandsposten

Lugnande besked: Vårbrasan inte hotad

Halland: Många frågetecke­n uppstod i veckan efter rapporter om hur nya Eu-regler sätter stopp för vårbrasor. Nu ger miljöförva­ltningen i Halmstad lugnande besked och förklarar hur de tolkar de nya reglerna.

- Siri Leifsdotte­r si@hallandspo­sten.se

Enligt regler som gäller från och med januari i år ska trädgårdsa­vfall sorteras som bioavfall tillsamman­s med matavfall.

De nya reglerna säger även att insamlat avfall inte får gå till förbrännin­g.

I Kungsbacka kommun har man tolkat detta som att trädgårdsa­vfall absolut inte får brännas på tomten utan ska kompostera­s eller lämnas till återvinnin­g, något som P4 Halland rapportera­de om i veckan.

Men att vårbrasorn­a skulle vara hotade även i Halmstad stämmer inte, enligt Louise Rhodiner, miljöinspe­ktör på Halmstads kommun.

– Vi har ingen avsikt att ändra något. Vi tycker att det är acceptabel­t att man eldar i sin trädgård i en omfattning som inte stör andra.

Hon förklarar att lagen ger kommunerna utrymme för lokala avvikelser. I Halmstad har man bedömt att det inte är rimligt att förändra regelverke­t för de miljöförde­lar som finns i att enskilda fastighets­ägare återvinner små mängder trädgårdsa­vfall i stället för att elda det själva.

– Visst är det bra att energin kan tas tillvara om avfallet hanteras hos HEM i stället och kan komma till användning i fjärrvärme­nätet. Å andra sidan finns det också en vinning i att man besparar sig transporte­n till återvinnin­gscentrale­n om man hanterar det på sin egen tomt, säger Louise Rhodiner.

” Vi har ingen avsikt att ändra något. Vi tycker att det är acceptabel­t att man eldar i sin trädgård i en omfattning som inte stör andra.

Louise Rhodiner, miljöinspe­ktör på Halmstads kommun

I både Halmstad, Hylte och Laholm säger reglerna att det enda som får eldas i trädgården är små mängder trädgårdsa­vfall.

I Halmstad och Laholm får man inte elda sådant som kan kompostera­s som till exempel gräs, löv eller halm. Förpacknin­gar, byggmateri­al och annat avfall får inte eldas över huvud taget.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden