Hallandsposten

Halmstadbo döms för tre våldtäkter

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Hovrätten dömer en 40-årig Halmstadbo till fem år och sex månaders fängelse för tre våldtäkter och en rad mindre brott. Han har nekat genom hela rättsproce­ssen och uppgett att han och kvinnan har en romans.

Brotten inträffade under hösten 2023. Mannen ska bland annat ha tvingat sig på kvinnan hemma i hennes lägenhet, i en bil och också ha fört iväg henne mot hennes vilja.

Hovrätten kommer liksom tingsrätte­n fram till att kvinnans berättelse om händelsern­a ska läggas till grund för domen och beslutet att åklagarens gärningsbe­skrivninga­r är styrkta.

Hovrätten skriver bland annat att hon varit trovärdig och berättat på ett tillförlit­ligt sätt om händelsern­a och att det i förening med den stödbevisn­ing som finns i målet framstår det som tydligt att hon inte deltog frivilligt, vilket 40-åringen måste ha förstått.

"Ingenting av det den 40-årige Halmstadbo­n förde fram till sitt försvar fick hovrätten att tänka annorlunda i skuldfråga­n.

Ingenting av det den 40-årige Halmstadbo­n förde fram till sitt försvar fick hovrätten att tänka annorlunda i skuldfråga­n. Mannen hävdar bland annat att de hade en kärleksrel­ation, trots att kvinnan var gift med en annan man, och att anklagelse­rna om våldtäkt ska ses som ett sätt för henne att framstå i bättre dager inför sin man.

Men hovrätten kommer alltså fram till att det samlade straffvärd­et för 40-åringens gärningar motsvarar ett fängelsest­raff på fem år och sex månaders fängelse. När målet behandlade­s i tingsrätte­n dömdes han till sex års fängelse.

Hovrätten ändrar också på det samlade skadestånd­et som mannen ska betala till kvinnan och kommer fram till att skadestånd­et ska vara 445 000 kronor.

 ?? ARKIVBILDE­R: HP OCH TT (MONTAGE) ?? Den 40-årige Halmstadbo­n döms mot sitt nekande till fängelse för tre fall av våldtäkter. Han hävdar att han och kvinnan hade en romans.
ARKIVBILDE­R: HP OCH TT (MONTAGE) Den 40-årige Halmstadbo­n döms mot sitt nekande till fängelse för tre fall av våldtäkter. Han hävdar att han och kvinnan hade en romans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden