Hallandsposten

”I Turkiet fick vi låtsas vara anhöriga till Jeanette”

Kinnared: I flera artiklar har HP granskat omständigh­eterna kring Jeanette Bengtssons död i Turkiet. I Hallandspo­stens podcast berättar nu reportrarn­a om hur arbetet har gått till.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se 010-471 51 87

I höstas avled 33-åriga Jeanette Bengtsson från Kinnared under en skönhetsop­eration i Turkiet.

Hon hade gjort flera ingrepp, bland annat bröstförst­oring och ett BBL – Brazilian Butt Lift, som anses som ett av världens farligaste ingrepp.

Trots riskerna skickades hon tillbaka till hotellet efter bara några timmar och där avled hon.

Hallandspo­sten har den senaste månaden granskat fallet, både på hemmaplan och på plats i Turkiet för att försöka ta reda på vad som hände.

I det senaste avsnittet av podcasten Veckans viktigaste berättar nu två av HP:S reportrar, Yvonne Butfors och Julia Paulsson, om arbetet med artikelser­ien och vilken aktuell fråga detta är.

– Det är en växande marknad både bland svenska och internatio­nella influencer. Antingen får de betalt eller så får de en operation gratis mot att de pratar positivt om kliniken, säger Julia.

– Det marknadsfö­rs på sociala medier som någonting ofarligt – nästan normalt. Som att det är en del av en semesterre­sa, inte värre än så, säger Yvonne.

Yvonne åkte tillsamman­s med fotografen Jari Välitalo till Istanbul. För att komma in på kliniken fick de låtsas vara intressera­de av att själva vilja göra ett ingrepp. Och på hotellet där Jeanette dog fick de också låtsas vara någon annan.

– Det kändes inte bra. Vi bestämde oss för att framställa oss som anhöriga till Jeanette – och då blev de väldigt tillmötesg­ående.

Detta hade de i förväg fått godkänt av Jeanettesp­appa.menävenpåh­emmaplan pågick ett annat arbete. Julia testade att boka in samma behandling som Jeanette hade gjort – BBL, fettsugnin­g och bröstförst­oring.

– Han var ”medicinsk rådgivare” men det kändes mest som att prata med en säljare. De frågade mig om jag var fullt frisk, vad jag väger, hur lång jag är och hur gammal jag är. Och med den informatio­nen ”kunde de avgöra” att jag kunde genomgå de här operatione­rna. ”Det gick jättebra” – det behövdes inga vidare utredninga­r.

Trots att Julia ställde frågor om hur säkert det var lovade rådgivaren att det var ofarligt och att inga har dött av några ingrepp.

I poddavsnit­tet kan ni höra mer om resan till Turkiet, samtalet med kliniken och hur rättsfalle­t fortlöper i Turkiet. Podcasten Veckans viktigaste finns att lyssna på bland annat via Spotify, Acast, ”Poddar”-appen i Iphone eller andra platser där du brukar lyssna på poddar.

 ?? ?? Reportern Yvonne Butfors och fotografen Jari Välitalo åkte till Turkiet för att få reda på mer om omständigh­eterna kring Jeanettes död.
Reportern Yvonne Butfors och fotografen Jari Välitalo åkte till Turkiet för att få reda på mer om omständigh­eterna kring Jeanettes död.
 ?? ARKIVBILDE­R: HP ?? Julia Paulsson och Yvonne Butfors medverkar i det senaste avsnittet av Hallandspo­stens podcast.
ARKIVBILDE­R: HP Julia Paulsson och Yvonne Butfors medverkar i det senaste avsnittet av Hallandspo­stens podcast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden