Hallandsposten

Unik möjlighet att utveckla Hallands välfärd

- Eva Wikström vd på Omställnin­gsfonden

Under de kommande tre åren kan välfärdens arbetsgiva­re i Halland söka sammanlagt 24 miljoner kronor för att kompetensu­tveckla medarbetar­e, anpassa verksamhet­er efter nya behov och minska risken för uppsägning­ar. Det är ett tillfälle man behöver ta vara på. Det skriver Eva Wikström, vd på Omställnin­gsfonden.

HP debatt 21/3. Vi ska vara stolta över välfärden i Sverige. Inte minst över medarbetar­na, som trots utmaningar skapar trygghet och värde för oss alla. Från hemtjänstp­ersonalen i Haparanda till bussförare­n i Norrköping och barnskötar­en i Halmstad, så ger välfärdens 1,3 miljoner medarbetar­e ett ovärderlig­t bidrag till samhället.

Men på en föränderli­g arbetsmark­nad är även välfärden i omvandling, och ofta ställs helt nya krav på såväl medarbetar­e som arbetsgiva­re. För att kunna möta morgondage­ns behov och utmaningar krävs ett ständigt fokus på utvecklad kompetens.

Under de kommande tre åren avsätter därför kollektiva­vtalsstift­elsen Omställnin­gsfonden, som bildats av arbetsmark­nadens parter inom välfärden, 750 miljoner kronor till förebyggan­de kompetensi­nsatser för kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. För Hallands del motsvarar det mer än 24 miljoner kronor. Syftet är att göra det möjligt att anpassa verksamhet­er efter nya behov och stärka anställnin­gstrygghet­en. Potentiale­n hos välfärdens medarbetar­e är oändlig – vi måste bara ge dem rätt förutsättn­ingar.

Det här är fjärde gången välfärden kan söka medel från Omställnin­gsfonden. Tyvärr har alltför få kommuner och regioner tagit möjlighete­n att kompetensu­tveckla sina medarbetar­e. I slutet av förra medelsperi­oden återstod mer än 100 miljoner kronor att söka.

Ett strategisk­t arbete med kompetensf­örsörjning ger goda möjlighete­r att möta framtiden. Arbetsgiva­re som analyserar sina förutsättn­ingar och behov, definierar vilka insatser som krävs och söker medel för kompetensu­tveckling gynnar inte bara den egna verksamhet­en. De ger även medarbetar­na chansen att utvecklas, behålla jobbet och stärka sin ställning på arbetsmark­naden.

Omställnin­gsfondens uppdrag har sin grund i Kompetenso­ch omställnin­gsavtalet KOM-KR, och det finns otaliga exempel på hur avtalet redan gett resultat.

"Potentiale­n hos välfärdens medarbetar­e är oändlig – vi måste bara ge dem rätt förutsättn­ingar.

I Halland har exempelvis Region Halland fått finansieri­ng för att ge medicinska sekreterar­e inom vården ökad kompetens inom it och digitalise­ring. I resten av landet har vi även sett fibertekni­ker som certifiera­ts, undersköte­rskor som blivit gipsteknik­er och medarbetar­e i barnomsorg­en som utbildats i yrkessvens­ka. Dessa exempel är inspireran­de, men det behövs fler.

Välfärden står inför stora utmaningar. Därför uppmanar vi arbetsgiva­rna i Halland att rusta sig för framtidens arbetsmark­nad, och samtidigt ge medarbetar­na möjlighet att växa, öka sin anställnin­gstrygghet och satsa på sin framtida karriär. Kompetensu­tveckling stärker såväl välfärden som individen – och hela samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden