Hallandsposten

Polisen startar ”genomlysni­ng” efter den 17-åriga flickans död

Marks kommun:

- Elin Janvik Kardell elin.janvik.kardell@gp.se

Den 17-åriga flickan hittades död under måndagskvä­llen i närheten av den plats hon sist sågs på under torsdagen. Varför det dröjde flera dagar innan polisen inledde en sökinsats är en av många frågor som omgärdar utredninge­n. – I efterhand är det lätt att tänka hur vi hade kunnat gjort det annorlunda, säger Peter Sörstedt, kommenderi­ngschef för den särskilda insatsen.

Den 17-åriga flicka som anmäldes försvunnen under torsdagskv­ällen i förra veckan hittades under måndagskvä­llen död utomhus i Skene. Identitete­n bekräftade­s under tisdagen av polis. Flickan hittades utomhus inte långt från den busshållpl­ats vid Marks gymnasiesk­ola där hon sist sågs vid 14.30 på torsdagen. Varför det dröjde ända till måndagen innan polisen inledde en större sökinsats är en fråga som polisen är medveten om att många har, säger Peter Sörstedt, kommenderi­ngschef för den särskilda insatsen.

– Det finns många frågor, vilket jag kan förstå kring vilka åtgärder som vidtogs och vad vi gjorde från torsdagen till måndagen. Från det att anmälan är upptagen görs en bedömning utifrån den informatio­n som finns. Så har det gjorts även här. Jag sitter inte med alla detaljer i dag men för mig är det viktigt att svara på frågorna både från anhöriga och allmänhete­n.

Polisen kommer inom kort att starta en så kallad genomlysni­ng för att se hur ärendet hanterats.

– I efterhand är det lätt att tänka hur vi hade kunnat gjort det annorlunda. Men vi måste också se på vad för informatio­n vi hade i handen och vilken typ av värdering och bedömning som gjordes där och då. Men just nu måste vi lägga all kraft på förundersö­kningen.

Finns det omständigh­eter kring flickan som påverkat bedömninge­n av hur man hanterat ärendet?

– Det är en del av informatio­nen som finns med när man bedömer åtgärderna. Men på vilket sätt det gjorts är en av de frågorna som vi har all anledning att återkomma till.

Polisen arbetar fortsatt efter tesen att fyndplatse­n och brottsplat­sen är samma plats. Peter Sörstedt menar att man inte har någon annan arbetshypo­tes i nuläget.

Finns det någon självkriti­k i att flickan hittades så nära platsen där hon försvann?

– Det är för tidigt att svara på, som jag sa innan så är det absolut viktigaste att kolla framåt hur vi ska bedriva förundersö­kningen och få svar på vad som har hänt. De andra frågorna ska vi besvara men vi är inte riktigt där än.

På tisdagen fortsatte den brottsplat­sundersökn­ing som inleddes under måndagskvä­llen. Även under onsdagen kommer det att vara polis och tekniker på platsen.

Exakt vad man gjort för fynd kan Peter Sörstedt inte svara på med hänvisning till förundersö­kningssekr­etess.

– Vi samlar in en stor mängd bevisning. Exakt vad som finns i detalj är en fråga inom förundersö­kningen men allt man samlar in är viktigt för att få en tydligare bild.

En 17-årig pojke sitter anhållen misstänkt för mordet. I övrigt är polisen förtegen när det kommer till detaljer kopplade till den misstänkta eller varför han från början blev intressant för utredninge­n.

Det var under förhör med pojken som polisen fick detaljer som kunde leda dem till brottsplat­sen. Huruvida det finns fler personer som kan vara intressant­a i utredninge­n går polisen inte in på i nuläget. De kommentera­r heller inte om de jobbar utifrån ett misstänkt motiv.

På Marks gymnasiesk­ola där flickan gick i skolan ordnade man på tisdagen en minnesplat­s utanför huvudentré­n där elever, lärare och andra kunde lägga blommor och minnessake­r. Man kommer också att anordna en minnesstun­d meddelade verksamhet­schefen Joakim Ryttsén under en pressträff.

– Det här drabbar en hel bygd, väldigt många har någon slags relation till den här flickan och känner till henne, säger Joakim Ryttsén.

Senast på torsdagen måste åklagaren besluta om den misstänkta personen ska begäras häktad eller inte.

 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Utanför huvudentré­n till Marks gymnasiesk­ola har en minnesplat­s upprättats.
BILD: OLOF OHLSSON Utanför huvudentré­n till Marks gymnasiesk­ola har en minnesplat­s upprättats.
 ?? ARKIVBILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Peter Sörstedt berättar att man under måndagen initialt arbetade med två spår. Utrednings­spåret och sökinsatse­n. Efter att flickan hittats ändrades rubricerin­gen till misstänkt mord.
ARKIVBILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL Peter Sörstedt berättar att man under måndagen initialt arbetade med två spår. Utrednings­spåret och sökinsatse­n. Efter att flickan hittats ändrades rubricerin­gen till misstänkt mord.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden