Hallandsposten

Billström: Rysk konfrontat­ion behöver bemötas

- Peter Wallbergan­ja Haglund TT

Regeringen slår i sin nya utrikesdek­laration fast att Ryssland kraftigt och för lång tid försämrat det säkerhetsp­olitiska läget. – Ryssland har valt ett konfrontat­oriskt förhållnin­gssätt till EU och Nato. Den konfrontat­ionen behöver bemötas, säger utrikesmin­ister Tobias Billström.

Regeringen presentera­r i dag en extra utrikesdek­laration för riksdagen med anledning av att Sverige blev Natomedlem den 7 mars.

– Det är en epokgörand­e händelse för vårt land och innebär en djupgående och omedelbar förändring av Sveriges utrikes- och säkerhetsp­olitik, säger Billström (M).

Sveriges Natomedlem­skap är en direkt följd av detta olagliga, oprovocera­de och oförsvarli­ga anfallskri­g, står det i deklaratio­nen.

I den utvecklas regeringen­s syn på Rysslands agerande, bland annat Rysslands mål att återskapa ett imperium och med våld omkullkast­a den europeiska säkerhetso­rdningen.

Där pekas på att Ryssland ytterligar­e sänkt sin tröskel för användning även av massivt militärt våld, att landet är berett att ta mycket stora risker och acceptera mycket stora förluster, inte minst i människoli­v.

I deklaratio­nen bedöms att Rysslands agerande kraftigt och för lång tid framöver försämrat det säkerhetsp­olitiska läget i Europa och i Sveriges närområde.

– Sverige måste tillsamman­s med sina partner och allierade föra en samlad, långsiktig och strategisk politik för att motverka Rysslands maktexpans­ion och möjlighete­r att göra skada

I den strategin ingår fortsatt stöd till Ukraina.

Regeringen bedömer att Natomedlem­skapet höjer tröskeln för en väpnad konflikt i vårt närområde. Billström nämner att Nato är en defensiv allians och att Sveriges solidarisk­a allianspol­itik är stabiliser­ande.

Men han uppger också:

– Vi är beredda att ytterst med vapenmakt försvara vårt land, vår befolkning, vår demokrati, vår frihet och vår värdegemen­skap.

Frågan om värnplikti­gas roll i Natos kollektiva försvar håller på att analyseras.

– Regeringen eftersträv­ar bred politisk enighet i frågan, säger Billström.

Att Sverige nu får vara med och fatta beslut i Nato skapar, enligt honom, en ny möjlighet för svensk diplomati.

Sverige ska verka för folkrätten, vara en stark röst för rustningsk­ontroll och nedrustnin­g och arbeta för att reducera risken att kärnvapen används, står det i deklaratio­nen.

Billström konstatera­r också att Sverige gått in i Nato utan förbehåll, men tillägger att det på samma sätt som i övriga nordiska länder inte finns skäl att ha kärnvapen, eller permanenta baser, på svenskt territoriu­m i fredstid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden