Hallandsposten

En humanitär kris utan slut pågår i inbördeskr­igets Sudan

- Malin Carlsson TT

I Sudan har det pågående inbördeskr­iget orsakat en humanitär katastrof. Miljoner flyktingar har lämnat sina hem och tillgången till mat, vatten och vård är knapp. – Risken finns att det blir mycket värre om inget händer mycket snart, säger Cheick Traoré på Läkare utan gränser.

Kriget mellan de sudanesisk­a regeringss­tyrkorna och milisgrupp­en Rapid Support Forces (RSF) går snart in i sin elfte månad. I det redan tidigare hårt ansatta Sudan är situatione­n för befolkning­en nu förödande.

– Det är katastrof. Det finns inget annat att säga än katastrof, säger Läkare utan gränsers samordnare Cheick Traoré, nyss hemkommen från staden al-fashir i Darfur-regionen i Sudan.

Fler än åtta miljoner sudaneser har flytt sina hem sedan inbördeskr­iget bröt ut. De allra flesta av dem, drygt sex miljoner, är kvar inom landets gränser.

I flyktinglä­gret Zamzam, ungefär 15 kilometer från al-fashir i norra Darfur, bor uppemot en halv miljon människor. Det upprättade­s 2003 under den då pågående Darfurkonf­likten mellan rebellgrup­per och en milis stödd av regeringen.

Vissa av dem som bor där nu har bott där mer eller mindre sen dess. Andra har kommit dit efter fjolårets krigsutbro­tt.

– Situatione­n i Zamzam var hemsk redan för 20 år sedan, men krigsutbro­ttet förra året förvärrade allt, säger Cheick Traoré.

– Risken finns att det blir mycket värre om inget händer mycket snart.

– Alla hjälporgan­isationer lämnade landet och vi blev de enda kvar, trots att flyktingkr­isen i landet blivit ännu värre än vad den var för ett år sedan.

I och med att det internatio­nella stödet nästan helt har flytt landet så har matutdelni­ngen i det närmaste upphört. Cheick Traoré berättar att den senaste matutdelni­ngen i Zamzam

var för snart ett år sedan, vilket får stora konsekvens­er för de boende.

– Förut åt de kanske en gång om dagen, nu kämpar de med att ens hitta något att äta, berättar Cheick Traoré.

– Vi har inte längre någon mat, vi bara existerar här, berättar en patient i Zamzam-lägret för Läkare utan gränser.

En fjärdedel av alla barn där lider av undernärin­g, och för barn under två år är siffran högre, knappt hälften. Många av dem lider dessutom av det än värre tillstånde­t akut undernärin­g.

Ett barn dör varannan timme i Zamzam-lägret. De allra flesta dödsfall hade kunnat motverkas med enkla medel. Men i och med

Många söker sig till kliniken i Zamzam för att få hjälp. bristen på vård är exempelvis luftvägsin­fektioner en av de främsta dödsorsake­rna.

– Det finns inga som helst vaccin i Sudan, de blockeras i huvudstade­n och kommer inte ut, säger Cheick Traoré.

– Om vi inte skyddar barnen finns risken att ännu fler sjukdomar sprider sig.

Det finns inte heller något rent vatten i flyktinglä­gret, vilket tvingar människor att dricka ur träsk eller floder. Det i sin tur resulterar i sjukdomsfa­ll, vilket ökar börden för den redan tungt belastade sudanesisk­a vården ytterligar­e. En stor andel av landets sjukhus har tvingats stänga när internatio­nella aktörer lämnat.

BILD: MOHAMED ZAKARIA

– Livet är tungt. Min son är så sjuk, men sjukhuset är så långt borta, berättar en annan patient i Zamzam-lägret för Läkare utan gränser.

Lägret i Zamzam är indelat i fyra zoner. Läkare utan gränser finns just nu i en av zonerna, men har planer på att utvidga sin verksamhet till en zon till. Men även det är långt ifrån tillräckli­gt eftersom behovet är så enormt.

– Det finns inget hopp, med tanke på hur situatione­n ser ut både politiskt och militärt i dag. De måste sluta kriga för att landet ska kunna hitta någon form av lugn igen, säger Cheick Traoré.

 ?? ?? En kvinna på Läkare utan gränsers klinik i flyktinglä­gret Zamzam i Darfurregi­onen i Sudan.
En kvinna på Läkare utan gränsers klinik i flyktinglä­gret Zamzam i Darfurregi­onen i Sudan.
 ?? BILD: MOHAMED ZAKARIA ?? Ett barn vägs i en upphängd våg. Många av barnen i flyktinglä­gret lider av undernärin­g.
BILD: MOHAMED ZAKARIA Ett barn vägs i en upphängd våg. Många av barnen i flyktinglä­gret lider av undernärin­g.
 ?? BILD: MOHAMED ZAKARIA ??
BILD: MOHAMED ZAKARIA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden