Hallandsposten

Stina Källbergs plan: Sm-guld och ny Os-satsning

-

Efter en slitsam säsong är Stina Källberg, 23, hemma i Halmstad med målet att försvara sina Sm-guld. Runt hörnet väntar en ny Os-satsning med Kristian Karlsson – och ett klubbyte i sommar. – Två Sm-guld och en Os-medalj, det hade varit svårtoppat, skrattar Hbtk-stjärnan.

Det finns onekligen en del att försvara när Stina Källberg kliver in i pingishall­en i Halmstad arena där SM avgörs mellan torsdag och söndag.

De två senaste åren har 23-åringen från Borlänge, men som bor i Halmstad och spelar för Halmstad BTK på hemmaplan, vunnit Sm-guld i både singel och dubbel i par med HBTK:S Erika Front – som hon kamperat ihop med i omgångar sedan ungdomsåre­n.

– Det är första gången jag spelar ett SM på hemmaplan. Jag har spelat ett SM i Halmstad tidigare men då hade jag inte något med klubben att göra. Nu har jag ändå bott här i fyra år så det ska bli jäkligt häftigt, säger Stina Källberg och ler.

– Jag siktar på två guld igen.

Hur tungt väger de titlarna för dig?

– Det är en väldigt skön känsla att få vinna ett mästerskap. När jag är ute och tävlar i världen är det så himla tufft. Man ser det verkligen som en vinst varje match man vinner. Jag vill gärna ta chansen att vinna en tävling och vara den som är bäst. Det är den känslan man eftersträv­ar hela tiden. Jag älskar att vinna så jag hoppas att jag kan göra det nu.

Formen inför SM känns bra. Inte minst på grund av Stinas spel utomlands där hon numera är rankad 64 i världen, sju platser bättre än på senaste rankingen, och ståtar med 65 procent i segrar hittills i år.

– Jag är ganska nöjd med hur jag spelat den sista tiden utomlands, säger hon.

– Det är utomlands som är det stora målet, att bli en av de bästa i världen.

Det har dock inte flutit på smärtfritt på alla plan.

Stina Källberg är förvisso framme i semifinal med klubblaget Metz i Frankrike, som hon bytte till inför den här säsongen, men livet i toppklubbe­n har varit en utmaning.

– Det har varit blandade känslor. Jag har inte spelat så himla bra. Jag har inte vunnit så många matcher så det har varit en annan typ av press. Vi har varit fyra jämna spelare så när jag inte har spelat så bra har jag fått sitta på bänken.

Det är den krassa verklighet­en i den stora pingisvärl­den?

– Ja, det är tufft.

Känner du ändå att du blivit bättre av att spela i en bättre klubb?

– Det är nyttigt att komma i den situatione­n också och få en annan typ av press av klubben, men spelmässig­t tycker jag inte att det har gjort mig bättre i ligan. Kanske att det gör mig bättre för framtiden i nästa klubb för jag kommer inte spela kvar i Metz.

Vad blir det till nästa säsong?

– Jag har inte bestämt mig än, men antagligen blir det en annan klubb i Frankrike. Jag gillar verkligen ligan. Det är den bästa i Europa.

Det finns dock betydligt större glädjeämne­n.

För två veckor sedan fick även damernas landslag klartecken för OS i Paris i sommar – trots att det såg väldigt mörkt ut efter uttåget i åttondelsf­inalen i lag-vm i februari.

Beskedet kom som en chock för Sverigetvå­an Källberg.

– Det betyder jättemycke­t. Jag var på väg till en tävling i Singapore och hade jättemånga meddelande­n i vår grupp vi har när jag mellanland­ade i Istanbul. ”Vi kom med”. Jag fattade ingenting för som jag förstod det var det kört så det blev en chock. Vår förbundska­pten (Tobias Bergman) vågade inte säga att vi fortfarand­e hade chansen för att sedan göra oss besvikna så på honom lät det som att vi inte skulle komma med. Det blev en glad överraskni­ng.

Något firande har det inte hunnits med.

Men det påverkar måendet. – Det är så himla skönt att kunna slappna av lite för det är lite inre stress hela tiden att bara känna att jag vill komma med, att jag måste spela bra och samla rankingpoä­ng. Nu kan man släppa det lite, skrattar Stina Källberg.

OS i sommar blir lite halv hemmaplan också eftersom det går i Frankrike. För Stina Källberg kan det bli andra raka Os-turneringe­n efter Tokyo 2021 som avgjordes under pandemin.

– Det bli väldigt annorlunda för i Tokyo var det ingen publik, men det var ändå en ganska go första OS för det blev inte så himla stort utan i pingishall­en var det mer som en vanlig tävling. Det ska bli kul att få uppleva hela grejen – om jag kommer med för det är inte säkert.

Men dina chanser känns goda ändå?

– Ja, hyfsat goda. Under säsongen har det varit svårt för Stina Källberg att hitta tid till rejäl träning på grund av alla tävlingar när det är Os-år.

Men efter Os-beskedet har hon hoppat av en turnering i Slovenien efter SM för att stanna en vecka hemma i Halmstad och träna.

Sedan väntar ytterligar­e en Os-satsning – i mixeddubbe­l med en annan Hbtk-landslagss­tjärna, Kristian Karlsson.

– Det blir en tävling i Kroatien och sedan är det mixed-kval till OS någon vecka efter där jag tror att fyra par går till OS. Så vi siktar på att vinna någon av dem eller komma med på rankingen.

Det blir roligt med ytterligar­e en Os-möjlighet om ni kan kvala in?

– Ja, det är nästan där man har bäst medaljchan­s egentligen för det är bara 16 par med och ett par från varje land. Det hade varit kul att spela mixed också.

Tänk att kröna 2024 med en Os-medalj?

– Ja, det hade varit något. Två Sm-guld och en Os-medalj, det hade varit svårtoppat.

"Det är en väldigt skön känsla att få vinna ett mästerskap. Stina Källberg

 ?? ?? Stina Källberg, 23, är hemma i Halmstad för att försvara sina Sm-guld i både singel och dubbel. I vår ska hon försöka kvala in till OS i mixeddubbe­l med Hbtk-kamraten Kristian Karlsson och i sommar väntar ett nytt klubbyte.
Stina Källberg, 23, är hemma i Halmstad för att försvara sina Sm-guld i både singel och dubbel. I vår ska hon försöka kvala in till OS i mixeddubbe­l med Hbtk-kamraten Kristian Karlsson och i sommar väntar ett nytt klubbyte.
 ?? ?? Källberg känner att formen är god inför SM på hemmaplan.
Källberg känner att formen är god inför SM på hemmaplan.
 ?? Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se ??
Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se
 ?? Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se ??
Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden