Hallandsposten

Regeringen justerar upp – räknar med lägre inflation

- Joakim Goksör TT

Regeringen justerar upp tillväxtpr­ognosen ett snäpp och räknar med betydligt lägre inflation framöver, enligt en ny prognos. Detta öppnar för en mer offensiv finanspoli­tik i lågkonjunk­turen – både i vår och till hösten, enligt finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M).

– Det finns ett större utrymme än förra året. Nu har vi redan presentera­t sex miljarder till välfärden. Vi har några ytterligar­e delar, säger Elisabeth Svantesson inför vårändring­sbudgeten och vårproposi­tionen den 15 april.

Hon pekar särskilt ut att välfärden och sjukvården har det tufft och att regionerna brottas med högre pensionsko­stnader, som sätter press på sjukvården.

– Men det handlar inte om stora breda efterfråge­stimulanse­r, tilllägger hon.

Finansmini­stern räknar med att inflatione­n kan vara nere på målnivån i höst och hoppas då kunna komma med fler satsningar, som skattesänk­ningar. Bland annat arbetar regeringen på ett förslag om att slopa skatten på upp till 300 000 kronor på Isk-konton.

– Inflatione­n tror och hoppas jag är nere på målnivå. Det gör också att situatione­n för politiken ser annorlunda ut, säger Svantesson om vad hon tror blir läget i höst.

Enligt finansmini­stern har inflations­bekämpning­en – med en stram penningpol­itik och återhållsa­m finanspoli­tik – gett resultat. – Det här är glädjande, säger hon. Hon konstatera­r att inflatione­n sjunker i både Sverige och omvärlden. Fast hon vill inte blåsa faran över helt och hållet.

– Även om inflatione­n nu går ner är kärninflat­ionen fortsatt något för hög. Exempelvis handlar det om tjänstepri­serna, säger Svantesson.

– Det är fortfarand­e viktigt att ha beredskap för att inflatione­n kan öka igen, tillägger hon.

Något som kan ställa till det är nya utbudsstör­ningar, som kan ge prischocke­r. En annan risk Svantesson lyfter fram är tillväxtpr­oblem i omvärlden. Särskilt är den tyska utveckling­en oroande, tycker finansmini­stern.

– Det är tufft i tysk ekonomi, på ganska bred front. Det hackar ordentligt i bilindustr­in, men också på andra områden. Det finns en risk att vår lågkonjunk­tur fördjupas och förlängs, säger hon.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) presentera­r en ny ekonomisk prognos för svensk ekonomi.
BILD: ANDERS WIKLUND Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) presentera­r en ny ekonomisk prognos för svensk ekonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden